Predstavljen električni Lotus Evija

0
179

Lotus je predstavio svoj električni hipermodel Evija, koji predstavlja radikalan otklon od tradicionalnog dizajna automobila ove marke. Proizvodne specifikacije još nisu potvrđene, ali je Lotus saopštio da mu je cilj da postigne snagu od blizu 2000KS i 1700Nm.

Automobil je u najlakšoj specifikaciji težak 1700kg, a masa je raspoređena u odnosu 50:50 između prednjeg i zadnjeg kraja. Evija do 100km/h iz mirovanja stiže za manje od 3 sekunde, 300km/h dostiže za manje od 9 sekundi, a maksimalna brzina premašuje 320km/h. Snaga se prenosi na sve točkove uz vektorsklu raspodelu obrtnog momenta.

Najavljena je baterija od 70kWh od koje Lotus očekuje da osigura autonomiju od 400km. Korištenjem punjača od 350kW, baterija bi trebalo da se napuni za samo 18 minuta. Lotus ne pominje nikakav pokušaj da Evija dobije veštački zvuk osim digitalno kreiranog zvuka koji je predviđen novim regulativama radi upozoravanja pešaka.

Futuristički dizajn sa upadljivim venturi tunelima bilo je moguće postići jer kod ovog automobila nema potrebe za hlađenejm motora. Dizajneri su imali više slobode u kreiranju linija karbonske karoserije i zbog položaja električnih motora i odsustva rezervoara za gorivo. U Lotusu kažu da se izgled serijske verzije neće mnogo razlikovati od automobila koji je prikazan. To podrazumeva i zadržavanje kamera umesto retrovizora i minimalistički stil u kabini.

Procenjena cena automobila je od 1,5 do 2 miliona funti. Lotus traži depozit od 250.000 funti od onih koji žele da kupe jedan od 130 planiranih proizvodnih primeraka. Proizvodnja će početi 2020. godine u Norfolku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here