Bentley EXP 100 GT koncept

0
92

Bentley je predstavio električni koncept EXP 100 GT, koji najavljuje tehnološku budućnost ove britanske marke. Automobil je napravljen povodom obeležavanja stogodišnjice kompanije.

Koncept najavaljuje tehnologije koje bi mogle da uđu u upotrebu u narednih 15 godina. EXP 100 GT je ultraluksuzni, potpuno električni veliki automobl za duga putovanja. Sa 5,8 metara, koncept je značajno duži od aktuelnog Mulsanna, a linija krova nije viša u poređenju sa Continentalom GT.

Segmentom kabine dominiraju dvometarska vrata koja se otvaraju unazad i zahvataju deo krova kako bi se lakše ulazilo izlazilo iz vozila. Šef dizajna Džej Pi Gregori izjavio je da u konceptu postoje suptilne reference na klasične modele.

Prednja maska je potpuno zatvorena zahvaljujući upotrebi električnog pogona, a Bentley je to iskoristio za eksperimentisanje sa svetlima koja bi mogla da imaju ulogu u režimu autonomne vožnje.

Kabina može da se uredi na tri načina. U standardnom rasporedu EXP 100 GT je dvosed sa funkcijom autonomne vožnje, pa je upravljač uvučen u konzolu i putnici uživaju u velikom komforu. Ukoliko vozač želi da preuzme kontrolu, sedište mu se pomera napred, a upravljač izlazi iz svog ležišta. Tada se podiže zadnje sedište iza vozačevog, a četvrto se oslobađa kada se i suvozačko mesto pomeri napred.

Unutrašnjost je presvučena prirodnom veganskom kožom koja je napravljena od sirovine koja se baca posle proizvodnje vina u Italiji. U kabini ima i površina presvučenih pamukom, starim drvetom, tepisi su vuneni, a prostor je ukrašen i kristalima.

Kabina je opremljena sistemom ketridža, koji omogućava selekciju elemenata koji se preinstaliraju po izboru valsnika i uvlače se u centralnu konzolu kada se to zatraži. Bentely navodi da ove jedinice mogu biti veoma različite – od hrane i pića do opreme za rad ili tehnoloških dodataka poput VR uređaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here