Prikazan električni MINI Cooper S E

0
84

MINI je prikazao svoj prvi električni model MINI Cooper S E, koji je na domaćem tržištu zadržao ime MINI Electric. Ovo je klasični hečbek sa troja vrata i električnim pogonom koji je ponuđen po konkurentoj ceni u poređenju sa rivalima.

Na domaćem tržištu, kada se uračuna državna subvencija za električna vozila, ovaj model košta oko 24400 funti, što je manje od benzinskog Coopera S u istim specifikacijama. MINI tvrdi da se potrudio da napravi vozilo u kojem je uravnotežena sposobnost automobila da pređe prihvatljivu distancu sa jednim punjenjem iako je reč o gradskom modelu, uz odgovarajuće performanse i cenu.

Sertifikovana autonomija prema WLTP standardu je od 200km do 230km, što je na nivou modela Honda E, ali manje od Peugeota e-208 i Opela Corsa-e. Pogon je preuzet iz modela BMW I3, a motor proizvodi 183KS i 270Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor je povezan sa baterijom kapaciteta 32,6kWh, koja je smeštena ispod suvozačkog sedišta u T obliku.

Za razliku od BMW i3, ovde se snaga prenosi samo na prednje točkove. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 7,3 sekunde, a maksimalna brzina je ograničena na 150km/h.

MINI u zvaničnim podacima navodi da je moguće napuniti bateriju od 0 do 80% kapaciteta za 35 minuta preko utičnice od 50kW i sa standardnim kablom za punjenje. Preko standardne zidne utičnice od 11kW ovo se postiže za 150 minuta, a pun kapcitet za 210 minuta.

Kompanija insistira da su kompaktna baterija i umerena autonomija rezultovali time da se elektirčni MINI u vožnji ponaša kao i svaki drugi. Postoje tri standardna režima vožnje – Green, Mid i Sport, a dodat je i ERB koji preko kontrole trakcije sprečava da prednji točkovi rasipaju energiju.

Izmene na eksterijeru nisu velike. Električni MINI ima za 15mm viši klirens i novi zadnji branik bez otvora za cevi izduvnog sistema. Prednji branik takođe je izmenjen i sadrži više tehnologije za zaštitu pešaka. Retrovizori imaju nešto aerodinamičniji oblik.

Kabina je uređena sa trimom žute boje, a pažnju privlači Start/Stop prekidač. Centralna konzola je dobila novi multimedijalni sistem, a manuelna ručna kočnica zamenjena je električnom. Izbačen je analogni sat sa obrtomerom i dodat elipsasti ekran koji prikazuje podatke o brzini, raspoloživoj snazi i autonomiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here