Početna Vesti Opšte Vesti FCA inicirao spajanje sa Renaultom

FCA inicirao spajanje sa Renaultom

0
429

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je potvrdio da je uputio predlog Renaultu o spajanju u kompaniju čiji bi vlasnici u odnosu 50:50 bili njihovi sadašnji akcionari. Eventualnim spajanjem nastala bi treća firma za proizvodnju automobila u svetu, iza Volkswagena i Toyote.

FCA i Renault godišnje prodaju ukupno 8,7 miliona automobila i imali bi snažno tržišno prisustvo u ključnim regionima, kao i široku i komplementarnu ponudu, navodi se u saopštenju FCA.

Renaultovo ključno tržište je Evropa, ali je prisutan i u Aziji preko saveza sa Nissanom i Mitsubishijem, dok je FCA najjači u Severnoj i Latinskoj Americi. Ukoliko se uračunaju i Nissan i Mitsubishi, FCA-Renault grupacija bi bila najveći svetski proizvođač automobila sa godišnjom prodajom od preko 15 miliona vozila.

FCA navodi da bi ta kompanija bila svetski lider u tehnologijama električnih vozila, premijum marki, SUV, pikap i lakih komercijalnih vozila. U saopštenju se dodaje da spajanje ne bi rezultovalo zatvaranjem fabrika i da bi donelo godišnju uštedu od 5 milijardi EUR.

Renault je potvrdio da je primio ovaj predlog.

Vrednost akcija FCA na berzi u Milanu porasla je za 19% posle objavljivanja ovih informacija, a akcije Renaulta ojačale su za 17%.

Spajanje kompanija bi naišlo na političke i sindikalne prepreke u Italiji, a potencijalno i u Francuskoj. Većina evropskih fabrika FCA radi sa kapacitetom manjim od 50%.

Pritisak na proizvođače automobila da konsoliduju svoje poslovanje raste sa izazovima elektrifikacije, oštrijih regulativa o emisijama i skupih novih tehnologija za autonomnu vožnju.

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here