Porsche kažnjen sa 535 miliona EUR

0
479

Nemačko tužilaštvo kaznilo je Porsche sa 535 miliona EUR zbog nemara u vezi sa aferom varanja na testovima emisija dizelskih motora.

Tužilaštvo u Štutgartu saopštilo je da je razvojno odelenje ove kompanije zanemarilo svoje zakonske obaveze, što je na kraju dovelo do prodaje automobila sa dizelskim motorima u Evropi i ostalim regionima, iako ta vozila nisu bila u skladu sa propisima o emisijama.

Porsche, koji posluje u sastavu Volkswagena, nije uložio žalbu na ovu odluku. Ova kazna nije povezana sa aktuelnim procesima koji se vode protiv pojedinaca iz ove kompanije u vezi sa aferom.

Porsche nije samostalno razvijao dizelske motore, ali njegovi menadžeri nisu vršili odgovrajući nadzor upotrebe Volkswagenovih agregata u autombilima ove marke.

Američke vlasti otkrile su Vokswagenovo sistematsko kršenje propisa o emisijama u septemnru 2015. godine. Ova afera koštala je nemačkog giganta 30 milijardi EUR u kaznama i odštetama.

Volkswagen, Porsche i Audi prodavali su automobile sa dizelskim motorima koji nisu bili u skladu sa propisima, a uz pomoć nelegalnog softvera mogli su da prođu testove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here