Šangaj: Električni Aston Martin Rapide

0
95

Aston Martin je na Sajmu automobila u Šangaju predstavio električnu verziju svog modela Rapide. Rapide E je ograničen na 155 jedinica za prodaju u čitavom svetu, a isopruke kreću krajem godine.

Rapide E je razvijen u saradnji sa kompanijom Williams Advanced Engineering, tehnološkim odelenjem Williams F1 tima. Auotmobil je opremljen parom električnih motora koji zajendo prozvode 610KS i 950Nm.

Baterija ima kapacitet od 65kWh i sastoji se od više od 5.600 pojedinačnih litijum-jonskih ćelija. One su smeštene u kužišet od karbona i kevlara i popunjavaju prostor u kojem se u standardnom automboilu nalaze menjač i rezervoar za gorivo.

Električni sistem Rapida E funkcioniše na 800V, što znači da baterija može da se puni brže od većine električnih vozila. Procenjuje se da se oko 80% baterije može napuniti za samo 15 minuta. Očekivana autonomija je oko 320km.

 Inženjerski tim se tokom razvija fokusirao na postizanej efikasnog hlađenja baterij i motora da bi seosigurale konstantne performanse. Striktna ograničenja u pogledu težina ispoštovana su zahvaljujuči upotrebi laganih legura i karbonskih kompozitnih materijala. Satandardna aluminijumska struktura je zadržana, ali električni Rapide ima i neke karbonske panele.

Snaga se prenosi na točkove preko diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, što u kombinaciji sa revidiranim oprugama i amortizerima osigurava dinamičnost u vožnji uporedivu sa modelom sa V12 benzinskim motorom. Dostupni režimi vožnje su GT, Sport i Sport +.

Automobil ubrzava od 0-100km/h za manje od 4 sekunde i dostiže maksimalnih 250km/h. Objavljeno je da električni Rapide ubrzava od 80 do 110km/h za samo 1,5 sekundi. Aston Martin naglašava da ove performanse neće biti moguće samo kada je baterija potpuno napunjena i da je vozilo u stanu da obavi više uzastopnih naglih ubrzanja i kočenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here