Šangaj: Audi AI:ME koncept

0
102

Audi je na Sajmu automobila u Šangaju prikazao koncept AI:ME, koji predstavlja viziju urbane mobilnosti u budućnosti, ali i najavljuje budući električni A3.

Ovo je treći u seriji od četiri koncepta koji najavljuju budućnost ovog proizvođača u narednih 10 godina, sa idejom da korisnici servisa za deljene ovakvih modela uzimaju automobil koji u datom trenutku najviše odgovara njihovim potrebama. Prethodno su predstavljani koncepti Aicom 2017. godine i sportski PB18 E-tron prošle godine.

AI:ME je napravljen u formi kompaktnog krosovera, ali ne koristi neku specifičnu platformum, nego poznatu MEB arhitekturu iz Volkswagen grupacije. Dugačak je 4300cm, visok 1500cm i širok 1900cm i sličan je po veličini modelu Volkswagen ID.

Šef dizajna u Audiju Andreas Mint izjavio je da je ideja bila da se izbegne uobičajeni kutijasti dizajn urbanih automobila i da će se nekoliko dizajnerskih elemenata sa ovog koncepta naći u budućim Audijevim modelima u bliskoj budućnosti.

AI:ME je dizajniran da bude funkcionalan i u bliskoj vezi sa gradskim okruženjem, sa maksimalnom pokretljivošću i vidljivošću iz vozila. Otvaraju se samo donji delovi prozora, a dizajneri kažu da je ideja da se svež vazduh usmeri na telo, a ne na lice. Automobil ima LED prednja i zadnja svetla, koja mogu da emtuju poruke pešacima i ostalim vozilima preko različitiih svetlosnih sekvenci i boja.

Automobil ima bateriju od 65kWh smeštenu u pod i motor snage 170KS na zadnoj osovini. Enterijer je maksimalno futuristički, a stub upravljača se uvlači, pošto je predviđeno da vozilo raspolaže četvrtim nivoom autonomne vožnje.

Multimedijalnim sistemom se upravlja preko virtuelnih komandi, pokretima ili samo pogledom preko ugrađenih kamera koje prate pokrete očiju. Sistemi se kontrolišu i preko površina osetljivih na dodoir u vratima.

Materijali u kabini su mekani, a prave biljke smeštene su u centralnoj konzoli i panoramskom krovu da bi se naglasio ugrađeni sistem za filtraciju vazduha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here