Geely predstavio električnu marku Geometry

0
102

Najveći kineski proizvođač automobila Geely predstvio je novu električnu marku Geometry, a prvi model jednostavnog imena A stiže na tržište do 2025. godine.

A je po veličini sličan Toyoti Prius i dizajniran je sa idejom što manjeg aerodinamičkog otpora. Iz tog razloga automoibl ima uvučene ručke na vratima i aluminijumske felne u obliku diskova. Rezultat je koeficijent od samo 0,2375, što je na nivou Teslinog Modela 3.

Verzija sa povećanom autonomijom od 500km koristi bateriju od 61,9kWh. U ponudi će biti i standardni model sa autonomijom od 410km. Oba automobila koriste jedan električni motor koji proizvodi 163KS i 250Nm. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 8,8 sekundi.

Kompletni podaci o vremenu punjenja baterije još nisu poznati, a za sada se zna da se za 30 minuta baterija može napuniti sa 30% na 80%.

Geely je vlasnik marke Volvo, pa ne iznenađuje tvrdnja da će Geometry modeli biti vodeći u klasi u pogledu bezbednosti. U paket bezbednosnih tehnologija spada ključ koji ograničava brzinu, koji se može pozajmiti članovima porodice, što je slično Volvovom sistemu Care Key, a među ostalim tehnologijama su upozorenje na sudar spreda i otpozadi, vožnja unutar saobraćajne trake, pokrivanje slepih tačaka, asistencija za promenu trake i adaptivni tempomat sa stani-kreni funkcijom.

Ovi sistemi će se kombinovati sa drugim nivoom autonomne vožnje, koji će biti premijerno ugrađen u jedno električno vozilo u Kini.

Model A biće jedan od deset novih automobila marke Geometry na tržištu pre 2025. godine. Porodica porodičnih limuzina, SUV modela, krosovera i MPV vozila preuzimaće imena abecednim redom i koristiće seriju ekskluzivo razvijenih platformi.

Geely je saopštio da je već primio 27.000 narudžbina za model A, a dve trećine su nemenjene tržištima izvan Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here