Geely kupio 50% Smarta od Daimlera

0
313
NAS SPONZOR

Kineski Geely kupio je udeo od 50% u kompaniji Smart od Mercedes-Benzove matične kompanije Daimler, potvrdile su dve firme.

Geely, koji već poseduje brojne automobilske marke, uključujući Volvo i Lotus, formiraće zajedničku kompaniju sa Daimlerom koja će u budućnosti proizvoditi Smart kao električni automobil.

Prema sklopljenom sporazumu, proizvodnja Smarta biće premeštena u Kinu, a novi električni modeli počeće da stižu na tržište od 2022. godine. Mercedes-Benz će biti zadužen za dizajn i stilizovanje modela, a Geely će voditi inženjerski deo posla.

Prema novom proizvodnom planu, čiji detalji još nisu objavljeni, Smart će ući u B segment sa ciljem da postane “lider u premijum elektrifikovanim vozilima”, navodi se u zajedničkom saopštenju dve kompanije.

Predsednik Geelyja Li Šufu rekao je da veoma poštuje vrednost marke Smart i da namerava da je promoviše širom sveta. Do premijere novih modela 2022. godine, Smart će se i dalje proizvoditi u Daimlerovim fabrikama u francuskom Hambahu i Novom Mestu u Sloveniji.

Daimler će uložiti oko 500 miliona EUR u Hambah da bi pripremio fabriku za proizvodnju budućeg kompaktnog modela iz svoje električne EQ porodice.

Zajedničkom kompnijom upravljaće odbor od šest direktora, koji će biti jednako podeljeni između Daimlera i Geelyja. Finansijski detalji sporazuma nisu objavljeni, a čitav posao biće okončan do kraja 2019. godine.

Prethodni tekstNovi Nissan Juke – špijunski snimci
Sledeći tekstElektrični Volvo XC40 do kraja godine

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here