Ženeva: Premijera novog Peugeota 208

0
276

Posetioci Sajma automobila u ženevi prvi su imali priliku da vide novi Peugeot 208. Model stiže na tržište na novoj platformi, sa novim motorima, tehnologijom i prvi put sa potpuno električnom verzijom.

Automobil je napravljen na platformi CMP za B i C segment, koju deli sa modelom DS 3 Crossback, a koristiće je još neki modeli iz PSA grupacije, poput buduće Opel Cores i Citroena C4. Ova platforma donisi uštedu od 30kg u težini, što je veliki rezultat u klasi superminija i podržava baterijski električni pogon, koji će se ugrađivati na istoj liniji sa klasičnim benzinskim i dizelskim motorima.

U pogledu dizajna, novi 208 je napravio značajan otklon od prethodnika i usvojio je stil većeg 508. Prednjim krajem dominiraju uspravno postavljena LED svetla, a GT linija sa prve slike ima crne blatobrane i spojler na vratima prtljažnika. Sve varijante imaju i upečatljiv zadnji deo sa crnim elementom visokog sjaja punom širinom petih vrata.

Enterijer je potpuno prerađen, ali je zadržana i-Cockpit instrument tabla, koja je postala Peugeotov zaštitni detalj u svim modelima. Svi instrumenti su digitalizovani i potpuno novog dizajna, sa trodimenzionalnim efektom za grafiku. Standardni ekran na centralnoj konzoli ima dijagonalu od sedam inča, a u višim paketima opreme prisutan je ekran dijagonale deset inča sa Android Auto i Apple CarPlay tehnologijama i ugrađenom satelitskom navigacijom.

Na početku prodaje kupci će moći da biraju između pet opcija motora. Osnovni bezinac je PureTech 75. To je trocilindirčni agregat zapremine 1,2 litra, koji proizvodi 75KS i šalje snagu na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Sledeći je PureTech 100 od 100KS u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ovaj model može opciono da se dobije u kombinaciji sa osmostepenim automatikom EAT, sa polugama za menjanje brzina iza upravljača. Stepen više nalazi se PureTech 130, koji nudi 130KS i kombinuje se sa osmostepenim automatikom u standardnoj verziji.

Ponuda dizelskih motora u supermini kategroji sve je ređa, ali novi 208 tu će imati šta da ponudi sa 1,5 litarskim četvorocilindričnim BlueHDi agregatom od 100KS. Za sada nisu objavljeni podaci o performansama ili potrošnji.

Glavna novost je e-208, koji će biti dostupan već na početku prodaje. Potpuno električna varijanta koristi e-CMP platformu i ima autonomiju od 340km sa jednim punjenjem baterije. Automobil se pokreće radom elektro agregata na prednjoj osovini, koji proizvodi 135KS.

Novi Peugeot 208 sa osmostepenim automatiom dobija i adaptivni tempomat, stani-kreni funkciju i tehnologiju za vožnju unutar saobraćajne trake. Asistencija za autononomno parkiranje ima premijeru u ovom superminiju. Tehnološki paket obogaćen je i pokrivanjem slepih tačaka, unapređenim sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sistemom koji nadzire vozača.

Narudžbine se već primaju, a prve isporuke očekuju se na leto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here