Ženeva: Novi Peugeot 208

0
377

Druga generacija Peugeota 208 biće jedan od najzanimljivijih noviteta na Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj supermini je najvažniji model za Peugeot, a prvi put će biti ponuđen sa potpuno električnim pogonom.

Peugeot 208 je prešao na novu platformu CMP za automobiole iz B i C segmenta, koju deli sa modelom DS 3 Crossback. Ovu arhitekturu koristiće i buduća Opel Corsa i Citroen C4. Platforma donosi uštedu od 30kg u odnosu na prethodni model i podržava električni pogon, koji se može ugrađivati na istoj proizvodnoj traci sa benzinskim i dizelskim motorima.

U pogledu dizajna potignuta je izražena distanca u odnosu na prethodnu generaciju i primenjen je stil sa novog 508. Prednjim krajem dominiraju velika LED vertikalno postavljena svetla i sveukupni utisak je više sportski u poređenju sa starim modelom.

GT Line verzija, koja ima crne ivice blatobrana i veliki crni spojler. Odlika zadnjeg kraja je crni element koji se proteže preko celog poklopca prtljažnika.

Peugeot je potvrdio pet pogonskih opcija na početku prodaje. Osnovni benzinac je PureTech75, trocilindirčni 1,3 litarski agregat koji proizvodi 75KS i šalje snagu na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Sledeći je PureTech 100, pojačan turbom, koji se kombinuje sa šestostepenim maneulnim menjačem u standardnoj verziji ili opciono sa osmostepenim automatikom i polugama za menjanje brzina iza upravljača. Još jedan stepen više je PureTech 130 sa osmostepenom automatskom transmisijom kao standardnim menjačem.

U novi 208 ugrađivaće se i BlueHDi 1,5 litarski četvorocilindrični dizelski motor od 100KS, povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem. Za sada nisu objavljeni podaci o performansama, potrošnji i emisijama CO2.

Najveća novost je baterijski električni pogon u modelu e-208. Potpuno električna varijanta može da pređe 340km sa jednim punjenjem, a na prednje tročkove se isporučuje 135KS.

Kabina je značajno prerađena, a okruženje je potpuno digitalizovano. Naglašena je upotreba crne boje visokog sjaja na površinama i tasterima centralne konzole. I dalje je prisutan i-Cockpit sa redizajniranom 3D digitalnom instrument tablom u najvišim paketima opreme. Ekran multimedije ima dijagonalu sedam ili deset inča i podržava tehnologije Android Auto i Apple CarPlay. Viši paketi opreme sadrže i navigaciju.

Automobil je opremljen svim aktuelnim sistemima iz Peugeotovog kataloga koji pomažu vozaču i čine vožnju bezbednijom. Tu su adaptivni tempomat sa funkcijom stani-kreni, kontrola kretanja unutar saobraćajne trake, autonomno parkiranje, pokrivanje slepih tačaka, unapređeni sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova i tehnologija koja vodi računa o budnosti vozača.

Prve isporuke kupcima očekuju se na leto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here