F1: “Večiti” pokazali bolide

0
154

Ferari i McLaren su pokazali svoje boldie za novu F1 sezonu. SF90 Ferari i MCL34 McLaren su bolidi od kojih se mnogo očekuje posle razočaravajuće prošle sezone.

Razačoravajuće sezone iz različitih aspekata, Ferari ponovo nije uspeo da osvoji titulu i pored činjenice da je prošla godina bila najbolja od kako je počela nova turbo era, a McLaren i pored prebacivanja na Reno agregate nije uspeo da zabeliži ni promil rezultata koje ovo ime nekako podrazumeva. Još jedna stvar im je zajednička za novu sezonu, a to su mladi vozači, Ferari u sovje redove dovodi Leklerka, koji će biti najmlađi vozač Skuderije još od 1961. Sa druge strane McLaren je doveo Lando Norisa, a kompletno novu vozačku postavu upotpunjuje ex-Reno vozač, Karlos Sajnc junior. Pored novina u smilsu vozača dodatna zajednička stvar je i vodeći kadar, za Ferari tu je Mario Binoto umesto Arivabenea, dok je u McLarenu Andreas Seidl, nekadašnji inženjer Poršea u WEC šampionatu. 

Ferari SF90 je po rečima Binota, revolucija prošlogodišnjeg bolida, koji nije uspeo da im donese titulu, ali je definitivno najbolji Ferarijev bolid od početka nove turbo ere, pa je logično da razvoj utemelje na prošlogodišnjem bolidu, obzirom da su ih greške koštale poena i titule, a ne sam bolid. Oblik bolida sugeriše promene na pakovanju sistema za hlađenje, i to je ono što se prvo uočava, pored obaveznih promena na prednjem i zadnjem krilu što diktiraju pravila. Usis za hlađenje vazduha iznad glave vozača je sada mnogo manji nego ranije, da li su u Ferariju smislili dobar sistem hlađenja ili su se preračunali vreme će poakzati.

McLaren je ekipa koja već duže vreme ne liči na onaj McLaren koji fanovi F1 pamte, a posle fijaska sa Hodnom usledila je ne baš dobra sezona i sa Renoom, ali i pored toga su, pogotovo tokom prve polovine prošle godine, bili prilično dobri u konkurenciji sredine grida. Ipak, ove godine neće imati pomoć Alonsa, tako da ih sigurno čeka, ako ništa drugo onda interesantna sezona u kojoj će morati da grade svoj imidž praktično od početka. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here