Automatsko kočenje obavezno od 2020. godine

0
97

Evropska unija i Japan podržali su nacrt regulative Ujedinjenih nacija o obaveznoj ugradnji sistema automatskog kočenja u vanrednim situacijama (AEBS) u sve nove automobile i laka komercijalna vozila od 2020. godine.

Ova regulativa propisuje striktne i ujednačene standarde za automatsko kočenje do brzine od 60 km/h radi spasavanja života, naročito u urbanim sredinama, saopštila je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Portparol komisije Žan Rodrigez rekao je na konferenciji za novinare da je reč o tehnologiji koja koči i sprečava sudar, a ne upravlja vozilom. On je rekao da proizvođači neće biti u obavezi da ugrađuju ovaj sistem retroaktivno u starije modele.

Japan i EU su saopštili da će novi AEBS sistem biti obavezan i da će obuhvatiti oko četiri miliona vozila godišnje u Japanu i 15 miliona u Evropi.

Više od 9.500 smrtnih slučajeva registrovano je u sudarima u gradovima Evroske unije u 2016. godini, a 40% žrtava su bili pešaci.

Sjedinjene Američke Države, Kina i Indija, koje imaju velike proizvođače automobila, nisu deo originalnog sporazuma iz 1958. godine, čiju nadogradnju predstavlja novi dokument.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here