F1: Haas pokazao boje i bolid za 2019.

0
193

Haas je prva ekipa koja je pokazala bolid za novu F1 sezonu. Nove boje su prikazane na prošlogodišnjem bolidu, dok je novi bolid prikazan kao 3D model.

Novi bolid Haas ekipe, tačnije Rich Energy Haas ekipe kako se i zvanično zovu, prikazan je preko online prezentacije, dok je na prezentaciji u Londonu korišćen prošlogodišnji bolid ali sa ovim bojama. VF-19 bolid je pretežno u crno zlatnoj kombinaciji, za razliku od prethodnih bolida koji su imali sivo-crno-crvene detalje. Detalji novog dizajna nisu baš bili toliko upečatljivi, ali se jasno naziru rezultati novih pravila, upršćeno prednje krilo, kao i šire i više montirano zadnje krilo. Novi bolid će u punom sjaju biti prikazan na prvom testiranju u ponedeljak 11.02. na stazi u Barseloni. 

Od bitnih detalja primećena je konfiguracija izduva kao na prošlogodišnjem Ferari bolidu. Izlaz iz Westgate ventila je montiran iznad izduva, što nije uobičajeno. Uglavnom se izlaz iz ovog ventila nalazi na bočnim stranama bolida, ali je Ferari testirao ovu knfiguraciju tokom prošle sezone, tako sada imamo ovo rešenje i kod novog Haas bolda. Glavni razlog za ovo je mogućnost boljeg rasporeda u uskom prostoru za smeštaj agregata. Ferari nije zabeležio neke bitne dobitke kada su performanse i snaga u pitanju, ali ovo rešenje ostavlja prostora za dalji razvoj pa ga je očigledno Haas rado prihvatio. Takođe ovaj trik omogućava da izlaz vazduha iz ovog ventila preusmerite preko zadnjeg krila i tako dobijete potisak na zadnjem krilu što poboljšava aerodinamičko prijanjanje. Podsećamo da nova pravila utiču na ovo polje pa je ova konfiguracija izduva jedan od načina da se nadoknadi ono što je izgubljeno novim pravilima. 

Haas je prošlu godinu završio na petom mestu, a ove godine će imati zaista težak posao jer se prognozira zaista dobra borba u sredini grida.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here