Tržište: Pad prodaje u Britaniji, Italiji i Nemačkoj

0
152

Broj novih registrovanih automobila u Italiji umanjen je za 0,04%, na 15,62 miliona vozila u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu. Manji, ali izmereni pad usledio je posle četiri uzastopne godine rasta, navodi se u podacima industrijskog udruženja ACEA. Najbrže rastuće marke bile su Jeep, Mitsubishi, Jaguar i SEAT.

Prodaja u prvih šest meseci bila je veća za 3% na godišnjem nivou u poređenju sa 2017. goidnom, ali je u drugoj polovini usledio pad. Među faktorima koji su na to uticali su uvođenje novog testa potrošnje goriva, pad italijanske ekonomije, protesti širom Francuske i nezivesnost koju donosi bregzit.

Rast među najvećim tržištima u Evropi zabeležila je Španija sa 7% i Francuska 3%, što je uspelo da nadomesti efekat pada prodaje u Britaniji za 6,8% i Italiji za 3,1%. U Nemačkoj je zabeležen pad prodaje i registracija novih vozila za 0,2%. Značajan pad prodaje doživele su Švedska i Norveška sa po 6,8%.

Prodaja u zemljama centralne i istočne Evrope je bila dobra, navodi se u izveštaju ACEA. Ovaj region kao celina zabeležio je rast za 8%. Najveće stope imale su Litvanija 25%, Rumunija 23% i Hrvatska 19%.

SUV i krosover modeli ponovo su bili nosioci prodaje marki koje su najviše napredovale, bilo da je reč o novim ili od ranije poznatim modelima, navodi se u podacima analitičke kompanije JATO Dynamics. Jeep je prošle godine u Evropi prodao 168,674 automobila, što je rast za 56% u odnosu na 2017. godinu, a najviše kupaca je odabralo modele Compas i Wrangler. Među najbolje prodavane modela spadaju i Opel Grandland X, SEAT Ateca i Škoda Karoq. Solidnu prodaju ostvario je i Mitsubishi sa malim SUV modelom Eclipse.

Tešku godinu imao je Jaguar Land Rover, pošto je kompanija zahvaćena finansijskim gubicima. Jaguar je bio u nešto povoljnijoj poziciji zahvaljujući prodaji modela E-Pace, koji je prodat u 27.252 primerka.

Dačija je nastavila uspešno poslovanje i u 2018. godini, a marka je porasla za 12% i dostigla prodaju od 519,141 automobila. Svi Dačijini modeli prodavali su se bolje nego u 2017. godini iako je samo Duster potpuno nov.

Od 37 velikih marki u Evropi, 19 je ostavrilo rast prodaje. Infiniti, Lancia/Chrysler, Land Rover, Nissan i Audi ostavrili su pad za 10% ili više.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here