Detroit: Toyota predstavila novu Supru

0
308

Nova Toyota GR Supra premijerno je prikazana na Sajmu automobila u Detroitu. Ovaj sportski model vraća se na tržište posle pauze od 17 godina, a japanski proizvođač napominje da je automboil potpuno fokuisran na uživanje vozača.

Peta generacija Supre zadržala je motor smešten napred, pogon na zadnjim točkovima i dva sedišta u kabini. Prikazana Supra pojačana je Gazoo Racing paketom i koristi trolitarski redni turbo motor sa šest cilindara, koji proizvodi 340KS i 490Nm. Maksimalni obrtni momenat dostupan je od 1600 do 4500 obrtaja. Menjač je osmostepeni automatik.

Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 4,3 sekunde. Supra raspolaže režimima za vožnju Normal i Sport, kontrolom brzog starta i specijalnim podešavanjem za stazu, koje smanjuje uticaj sistema za kontrolu stabilnosti. Automobil će se u Evropi prodavati ekskluzivno sa aktivnim diferencijalom.

Toyota je saopštila da je u dimenzijama postignut “zlatni odnos” između dužine međuosovinskog rastojanja i kolotraga od 1,55. Međuosovinski razmak je 2470mm, a kolotrag je 1594mm. Širina automobila je 1854mm.

Prednje ogibljenje je MacPherson tipa, a zadnje je multilink u pet tačaka. Felne su prečnika 19 inča, a pneumatici su Michelin Pilot Super Sport. Brembo kočnice imaju četvoroklipne čeljusti.

Gazoo Racing odelenje za visoke performanse doradilo je upravljanje, a testovi su rađeni na javnim putevima i stazama, uključujući Nirburgring. Toyota je saopštila da nova Supra ima veću strukturnu čvrstoću od supermodela Lexus LFA i niže težište od jeftinije Toyote GT86, sa odnosom mase između prednjeg i zadnjeg kraja 50:50. Da bi se to postiglo, motor je pomeren unazad što je bilo moguće više.

Unutrašnjost je inspirisana izgledom sportskih jednoseda, sa niskom centralnom konzolom radi što boljeg pogleda napred i grupisanim glavnim kontrolama. Na zajednički razvoj ovog modela i BMW Z4 ukazuje i upotreba BMW tastera i prekidača. Kabina je opremljena trokrakim kožnim upravljačem, sportskim sedištima presvučenim alkantarom, 8,8 inčnom digitalnom tablom sa instrumentima i centralnim ekranom za multimediju iste veličine. Kapacitet prtljažnika je 290 litara.

Viši paket opreme (od ukupno dva) donosi crnu kožu, JBL audio sistem sa 12 zvučnika, head up prikaz podataka i bežični punjač baterija mobilnih telefona.

Prvih 90 kupaca u Evropi moći će da dobiju primerak iz ograničene serije A90, koja donosi sivu mat boju, crne felne i kožu u zadnjem delu kabine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here