Volkswagen prodao skoro 11 miliona vozila

0
153

Grupacija Volkswagen povećala je prodaju u 2018. godini za 0,9% na rekordnih 10,83 miliona automobila, saopštio je nemački gigant. Trka sa alijansom Renault-Nissan-Mitsubishi za poziciju najvećeg svetskog proizvođača je neizvesna, pošto je ovaj savez u prvoj polovini godine ostvario rekordnu prodaju od 5,54 miliona vozila.

Toyota i pomenuti savez tri velike kompanije još nisu objavili zvanične podatke za celu 2018. godinu. Toyota je prošlog meseca saopštila prognozu o godišnjoj prodaji 10,55 miliona vozila.

Ukoliko Volkswagen bude prvi u 2018. godini, to će ovoj grupaciji biti peta godina uzastopno da osvaja titulu najvećeg svetskog proizvođača. Volkswagen je u ukupan broj uračunao putnička i teretna odnosno laka komercijalna vozila. Ako se računaju samo putnički automobili, onda je prodaja u 2018. godini iznosila 10,1 milion vozila.

Grupacija je saopštila da je matična marka Volkswagen prošle godine prodala 6,24 miliona vozila, a premijum marke Audi i Porsche 1,81 milion, odnosno 256.000.

To znači da je Audi trenutno trećeplasirani premijum brend, iza BMW-a (2,12 miliona) i Mercedes-Benza (2,31 miliona vozila).

Volkswagen je saopštio da je aktuelni trgovinski spor sa Sjedinjenim Američkim Državama u drugoj polovini godine poremetio poslovnu klimu u Kini, najvažnijem tržištu za ovog proizvođača.

Volkswagenow šef prodaje Kristijan Dalhajm izjavio je da se u 2019. godini očekuje stabilna potražnja u Kini, ali da će prvi kvartal biti izazovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here