F1: Binoto menja Arivabenea u Ferariju

0
324

Posle brojnih glasina iz Ferarija je došla i potvrda da Mauricio Arivabane od ove godine nije na funkciji šefa tima iz Maranela. Njega menja tehnički direktor Matia Binoto.

Pretpostavlja se da je glavni razlog prekida saradnje žestoko neslaganje koje su imali pre svega Arivabene i Binoto, a i od kako je preminuo glavni čovek Fiata, Serđo Markione, pozicija Arivabenea nije bila toliko sigurna. Arivabene se pridružio Ferariju na mestu šefa ekipe 2015. godine, kada je zamenio Marka Matiacija, ali i pred tog perioda bio je deo F1 tima Ferarija kroz Filip Moris koji je jedan od glavnih sponzora ekipe. Tokom tri godine Ferari je sa Arivabeneom odneo pobedu na 14 od ukupno 81 trka i samo 12 pol pozicija, naravno bez šampionskih tutula. Posle brojnih neslaganja sa ekipom došlo je do razilaženja, a upravo je menadžement okrivljen za izgubljenu titulu tokom 2018. godine, pa po korporativnim pravilima neko mora da izgubi mesto i to je uglavnom šef ekipe. Što se i očekivalo jer je Ferari generalno institucija koja se vodi ovakvim načinom “rešavanja” problema više decenija, da ne kažemo baš od samog starta F1 kampanje. Arivabene će verovatno svoju karijeru nastaviti u menadžesrkim vodama i to kao senior član uprave Juventusa.

Ako ništa drugo, Arivabenea nasleđuje tehničko lice, Matia Binoto, koji je u tehničkom odeljenju Ferarija od 1995. godine kada je imao ulogu test inženjera pogonskih jedinica. 1997 se pridružuje F1 kampanji i na tom mestu je do 2003. godine, a 2009. postaje glavni inženjer za agregate i KERS sistem. Veoma bitnu ulogu je odigrao u novoj turbo eri sa početkom korišćenja V6 hibridnih agregata i smatra se jednim od najodgovornijih za činjenicu da je Ferari uspeo da izazove MErcedes u borbi za titulu. Još uvek nije objavljeno ko će biti naslednik Binota na mestu tehničkog direktora, ali se ne očekuje dovođenje nekog novog u Ferari. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here