Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport

0
287

Iako su turbo motori sada preuzeli primat, novi GT4 Clubsport nastavlja sa tradicijom visokoturažnih atmosferskih agregata. Za novu, 718, generaciju GT4 modela ponovo je odabran 3,8 litarski bokser koji sada nudi 35KS više nego što je bilo na raspolaganju u prethodnom GT4.

Tri godine nakon što je po prvi put predstavljen najbrži Cayman model, stiže nam i GT4 model za novu, 718, šasiju. Narudžbine dozvoljavaju izbor Trackday ili Competition varijanti. Trackday model je namenjen entuzijastima koji žele fabrički pripremljen automobil sposoban da podnese česte (zlo)upotrebe na trkačkoj stazi, dok je Competition model namenjen trkačkim timovima koji nameravaju da se okušaju na nacionalnim ili internacionalnim takmičenjima.

Inženjeri iz Vajzaha su kao fokus imali što bolje vozne performanse, brža vremena, ali i maksimalno korišćenje prirodnih materijala. GT4 Clubsport je prvi serijski automobil koji koristi prirodne kompozitne materijale bazirane na konoplji i drugim poljoprivrednim biljakama. Čvrstoća i mala težina ovakvih kompozitnih materijala su vrlo slične onima koje nude karbonska vlakna.

Pogonski agregat je zadržan, ali se centralno postavljeni šestocilindrični bokser agregat zapremine 3,8l sada diči sa 425KS raspoloživih pri 7300 obrtaja, dok je blokada na 7800. Obrtni moment od 425Nm ja raspoloživ pri 6600 obrtaja.

Isporučuje se uparen sa šestostepenim automatskim menjačem sa duplim kvačilom (PDK) i mehaničkim „šperom“ podešenim za trkačku stazu. Ogibljenje je, kao i na prethodniku, mahom prenešeno sa 911 GT3 ili 911 Cup modela uz određene modifikacije. Kočioni sistem koristi čelične diskove prečnika 380mm na svim točkovima, a automobil sa ugrađenim sigurnosnim kavezom teži 1320kg.

Aerodinamika je unapređena što zbog nove šasije, što zbog posebnih unapređenja na GT4 Clubsport modelu.

Trackday modeli imaju klima uređaj, ABS-ESC-TC sisteme koji se mogu isključiti, krovni otvor za lak pristup vozaču i fiksirano podešavanje amortizera. Cena Trackday modela uključujući kavez i 80l FIA sertifikovani rezerovar iznosi 134.000€ plus porez.

Competition modeli nude veći rezervoar od 115l pogodan za endurans takmičenja, podesivi balans kočionog sistema, integrisani pneumatski sistem dizalica, trkački volan sa lakom demontažom, automatski protivpožarni sistem i amortizere podesive u tri nivoa čvrstine. Cena ovog modela iznosi 157.000€ plus porez.

Clubsport modeli nisu namenjeni vožnji u javnom saobraćaju i nemaju odgovarajuću homologaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here