Predstavljen McLaren Speedtail

0
116

McLaren je predstavio dugo očekivani model Speedtail, koji je naslednik legendarnog F1 iz devedesetih. McLaren je saopštio da je ovo “hiper GT” automobil koji će biti napravljen u samo 106 primeraka.

      

Vozač je smešten centralno, a sedištu se može prisupiti sa obe strane pošto u kabini nema ručice menjača. Još dva sedišta nalaze se iza vozača. Speedtail je dugačak 5,2 metra. Prednji kraj je usklađen sa aktuelnim McLarenovim stilom, ali je zadnji neobičan, sa veoma uskim svetlima i specijalno oblikovanim branikom koji usmerava vazduh duž bokova.

Pogled iz profila otkriva ogromni zadnji prepust i pokrivače prednjih točkova, koji imaju aerodinamičku funkciju. McLaren je objavio da ovi elementi sa prednjih točkova mogu biti skinuti na zahtev kupca. Automobil nema konvencionalne retrovizore, nego par kamera koje se izvlače iz vrata sa obe strane. Slika se emituje u realnom vremenu na paru ekrana smeštenih iznad centralne konzole.

Speedtail sadrži savremene tehnološke elemente koji bi trebalo da ga zadrže čvrsto na putu pri višim brzinama. Tu je par krila usečenih u zadnji deo vozila, koja se pomeraju pod različitim uglovima radi stvaranja dodatne vertikalne sile u smeru nadole kada je to potrebno. Linije karoserije osiguravaju veoma nizak aerodinamički koeficijent. Tačan podatak nije objavljen, ali u McLarenu kažu da je reč o najnižoj vrednosti među serijskim autombilima do sada.

McLaren još radi na zavrnim detaljima kada je reč o performansama, a konačni brojevi i tehničke specifikacije se očekuju na proleće. Za sada je poznato da automboil koristi četvorolitarski benzinsko-električni hibridni pogon sa V8 turbo-agregatom i da nema opciju vožnje samo na električnu energiju.

Ukupna snaga sistema je 1.050KS, a automobil je težak 1.430kg. Najavljena je maksimalna brzina od 403km/h i ubrzanje od 0-300km/h za samo 12,8 sekundi.

Automobil poseduje centralni prostor za odlaganje predmeta i prostor ispod prednjeg poklopca. Uz Speedtail se dobija i par specijalnih putničkih torbi.

Proizvodnja najavljenih 106 primeraka kreće do kraja sledeće godine, a svi su prodati unapred. Cena je 1,75 miliona funti, plus porez.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here