NK MOTO TEST: Peugeot Speedfight 3 RS

0
10666
Image

Image

Ako je Vespa obeležila 20. vek u svetu skutera, svakako jedan od najozbiljnijih kandidata za tu titulu u 21. veku je Peugeot Speedfight. Mi smo na testu imali top varijantu sa dvotaktnim motorom – RS.

Prvi model je predstavljen 1997. godine i ubrzo postao gradska legenda u izboru tinejdžera. 2000. godine na tržistu se pojavljuje druga generacija, koja je donela restilizovan oblik i već legendarnu šemu bojenja – 206 WRC kao omaž pobedničkom automobilu WRC serije. Koliko je popularan ovaj skuter najbolje govori podatak je do sada prodato oko 600.000 Speedfight skutera, sa tržišnim učešćem od čak 20% medju sportskim skuterima. 

Image

 

Aktuelni model nosi oznaku Peugeot Speedfight 3 i svetlost dana je ugledao početkom 2009. godine. Godinu dana kasnije redakcija Nacionalne klase je u mogučnosti da nakon par dana druženja sa ovim skuterom prenese svoje impresije.

Image

 

Peugeot Speedfight 3 je potpuno novi skuter, koji se nudi u dve osnovne verzije. Jeftinija varijanta ima vazdušno hladjeni motor, sa nešto manje snage i malo većom potrošnjom. Druga, skuplja, varijanta se odlikuje vodeno hladjenim dvotaktnim agregatom snage 5,2 KS, koji poseduje disk kočnicu na zadnjem točku. Najprestižniji model ima oznaku RS, koja označava sportsku kombinaciju boja, i moguće ga je uzeti sa belom ili crnom osnovom.

Image

Image Image

 

U odnosu na predhodnu generaciju, Speedfight je porastao za 120mm što se najviše primeti po pitanju komfora vozača, dok je medjuosovinsko rastojanje poraslo za 3cm. Pored toga, nov je i pogonski agregat, ram, kočnice, promenjen i unapredjen je položaj vozača. Jedino što je zadržano u odnosnu na predhodnu genaraciju je prepoznatljiv dizajn. Sa dizajnerskog stanovišta reč je o evoluciji predhodnog modela.

Image

Image

 

Agresivnost skutera se može naslutiti iz brojnih usisnika vazduha i prednjih farova koji podsećaju na farove sportskih motorcikala. Iznad farova koji dominiraju prednjim krajem, nalazi se najveći usisnik iza kojeg se krije hladnjak. U nivou prednjeg točka na samoj ivici blatobrana postavljeni su pokazivači pravca koji se sastoje od 4 sijalice – koje podsećaju na moderna LED svetla. Vidljivost pokazivača je odlično jedino što se može zameriti je nedostatak zvučne signalizacije koju smo pohvalili kod Peugeot Tweet.

{youtube}IG8W_RLHcI0?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Kapacitet rezervoara je 8 litra, a njegovim smeštanjem u pod, težište skutera je dodatno spušteno. Ova količina goriva garantuje autonomiju veću od 200km, što u gradskim uslovima znači da ćete pumpu posećivati jednom nedeljno. Nažalost pod skutera nije ravan, tako da onemogućava sigurniji prevoz neke robe koju bi zakačili na kuku ispod upravljača, i oslonili na pod, i time je dodatno osigurali. Na podu se nalaze dovoljno velika udubljenja i za najveća stopala. Na ovom skuteru ne postoju pretinac ispod upravljača gde najčešće ima mesta samo za rukavice i novčanik sa dokumentima.

Image Image

 

Sedište je dizajnirano za dve osobe, malo je tvrdje tako da u kombinaciji sa sportskim/tvrdjim ogibljenjem doprinosi sportskom osećaju. Visina sedišta je na optimalnoj visini od 80cm. Ispod sedišta se nalazi prtljažnik u koji može da stane full face kaciga, u njegovoj unutrašnjosti postoji u utičnica za 12V.

Image Image 

 

Zadnji deo skutera zadžava sporsku notu celog skutera, pokazivači pravca se nalaze u providnoj plastici, koja je uklopljena u jednu celinu sa stop svetlom. Iznad zadnje svetlosne grupe nalazi se rukohvat za suvozača koji podseća na spojler. Na bočnim strana oklopa u visini sedišta za suvozača nalaze se "usisnici za vazduh" koji su u stvari pozicija za zvučnike, jer u prtljažnik je moguće ugraditi audio sistem, koji će se snabdevati strujom iz ranije spominjane utičnice.

Image Image

Točkovi su širine 130mm, na felnama prečnika 13 cola, što je odličan kompromis za sportsku vožnju i okretnost u gradu. Za razliku od predhodne generacije, Speedfight 3 ima klasičnu hidrauličnu viljušku sa dve "up side down" cevi prečnika 32 mm. Nazad se nalazi gasni amortizer, oko kojeg se nalazi spiralna opruga sa mogućnošću podešavanja sabijenosti. Ovakve karakteristike prednjeg i zadnjeg ogibljenja nedvosmisleno otkrivaju sportski karakter i namenu ovog skutera. Novi Speedfight spada u sam vrh skutera po pitanju stabilnosti prilikom naginjanja u krivinama, pružajući osećaj sigurnosti i preciznosti prilikom prolaska kroz iste.

Image Image

 

Speedfight 3 je prvi skutera ove klase koji ima radijalna kočiona klješta na prednjem točku. Prednji disk je prečnika 215 mm, talasast po obodu. Na zadnjem točku je takodje disk kočnica, sa diskom prečnika 190mm. Ovakav kočioni sistem u standardnoj opremi je najbolji u klasi i daleko je iznad proseka.

Image

Image Image 

 

Na instrument tabli dominira analogni pokazivač broja obrtaja. Ispod kojeg je pozicioniran LCD ekran koji koji pokazuje brzinu kretanja, temperaturu tečnosti za hlađenje, merač goriva, brojač pređenih kilometara, časovnik i pokazivač količine goriva u rezervoaru. Na tabli se i pokazivač rada migavaca, indikator dugih svetala, upozorenje za gorivo i ulje kada su na minimumu.

Skuter koji smo vozili je, nažalost, imao fabričku/zakonsku blokadu koja mu ograničava brzinu kretanja do maksimalnih 53 km/h. Pretpostavljamo, na osnovu iskustva sa sličnim skuterima, da bi ovaj skuter nakon skidanja blokade mogao da razvije brzinu od oko 80 km/h. Svega 97Kg i motorom visokih performanski uživanje u vožnji je zagarantovano.

speedfight3_19.jpg speedfight3_20.jpg speedfight3_21.jpg

Osnovna cena Speedfight 3 skutera je 2.200 eura, s tim da je trenutno u Verano Motorsu u toku akcija, i ovaj skuter se nudi po ceni od 1.990€, a testirani model koji ima oznaku RS košta 2.350€ odnosno 2.150€ na popustu 

Prednosti:
– Upravljivost,
– Kočnice,
– Atraktivni dizajn

Slabosti:
– Teže zabraviljivanje prtljažnika ispod sedišta,
– Nedostatak zvučnog signala za migavce

{nkdata id=3, motospec}

Peugeot Speedfight3 jeste skuplji od konkurencije koja dolazi sa dalekog istoka, ali njegovom kupovinom vi kupujete i garanciju kvalieta koji dolikuje najboljem modelu iz Peugeot ponude. A tu pre svega treba pohvaliti dizajn, opremu, i kvalitet završne obrade.

Kao i obično, galerija fotografija je na raspolaganju, ukoliko želite da pogledate još neki detalj. Zahvaljujemo se kompaniji Verano Motors na ustupljenom skuteru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here