Seat novinarski karavan

-

Kompanija Porsche Srbija i Crna Gora i marka SEAT organizovali su testiranje modela: Ibiza, Leon, Arona i Ateca test vožnjom na relaciji Beograd – Novi Sad. Pored mogućnosti da novinarske ekipe probaju pomenute modele, cilj ovog karavana je bio novi „SEAT Butique concept” u Novom Sadu koji je ovom prilikom i zvanično predstavljen.

Ruta je odabrana kao kombinacija autoputa, magistrale i lokalnih drumova, što je dobra varijanta kada u relativno kratko vreme treba probati više automobila. Našu vožnju smo započeli sa Ibiza modelom u Style paketu opreme i sa 1.0 TSI motorom od 90KS. Ovo je najmanji automobil koji Seat prodaje na našem tržištu, ali smo odmah primetili da je prostor u kabini daleko od malog.

Sa ukupnom dužinom od preko četiri metra, nova Ibiza nudi prostor koji je nekada bio standardan kod „za broj“ većih modela (npr. Golf 4 je imao slične dimenzije). Ovo još jednom pokazuje da automobili konstantno rastu, pa ni mali modeli nisu više stvarno mali. Enterijer i raspored elemenata je tipičan za modele iz VW grupe, ali prost i efikasan za razumevanje.

Potrebno je bukvalno jedan minut za volanom i sve komande su jasne. Kvalitet materijala nam deluje bolje u odnosu na prethodnu generaciju, pa se i ovaj deo paketa popravlja. Performanse koje nudi 1.0 TSI motor su sasvim solidne, a ono malo ograničava je 5-brzinski menjač sa malo dužim prenosnim odnosima. Tako su performanse nešto manje, a potrošnja nešto većaq nego što bi to bilo sa 6-brzinskim menjačem. Prosek na magistrali koji smo napravili je bio 4,9 litra.

Prelaskom u Leon 1.2 TSI sa 110 KS i manuelnim menjač sa 6 brzina mogli smo videti i potvrdu našeg utiska. Tako je prosečna potrošnja u istim uslovima puta bila ravno 5l, iako veći motor nudi više snage i vuče karoseriju Golf dimenzija. Iako ova kombinacija izgleda kao optimalna, ona se lagano povlači iz ponude. Tako će Leon u budućnosti biti imati 1.0 TSI (110 KS) i 1.5 TSI (150 KS) benzinske motore, uz odličnu vest da će oni uvek ići 6-brzinskim ručnim menjačem. Još jedan od noviteta koje Seat uvodi su razni sistemi asistencija u vožnji, konekcije automobila sa pametnim uređajima, kao i savremena tehnološka rešenja koji sa povećava bezbednost u vožnji. Nama se dopalo što ovi sistemi nisu previše agresivni kako kod nekih drugih modela, što omogućava asistenciju u situacijama samo kada je to neophodno.

Na pauzama između vožnji, direktor kompanije Porsche Srbija i Crna Gora, Miloš Vujanović, u razgovoru sa novinarima istakao je želju da Seat kao brand bude prisutniji na našem tržištu. Domaći kupci još uvek nemaju dovoljnu percepciju u vezi Seat marke, koja je u VW vlasništvu, pa Skoda u ovom smislu dominira. Ono što VW sada želi kod nas je da se Seat više istakne kao opcija između VW i Skoda ponude, koja prvenstveno treba da se razlikuje lagano specifičnim dizajnom koji u fokusu ima nešto mlađe kupce. Posao za dizajnere nije lak, jer treba napraviti nešto što je dovoljno specifično ali opet i jasno naglašava pripadnost VW grupacije. Ipak, gledajući nove modele Seat modele, možemo reći da su u tome prilično uspeli. Ovo se vidi i situaciji na tržištu.

Seat je trenutno najbrže rastući automobilski brend u Evropi, gde je u proteklih pet godina zabeležio je rast prodaje od oko 50%. U prvih osam meseci 2018. prodaju na globalnom nivou povećao je za 21,9% odnosno, isporučeno je 68.800 više vozila nego prethodne godine. Rast je zabeležen i u Srbiji i to u prodaji fizičkim licima pre svega zahvaljujući novim SUV modelima Ateca i Arona. SUV modeli su neizbežni i to u svim mogućim varijantama, pa je u ovoj segment Seat uvrstio još jedan automobil – Taracco. Ovaj model je promovisan 18. septembra na svetskom nivou, a na našem tržištu treba da se pojavi početkom naredne godine.

Novi Sad je kao destinacija odabran i zbog novog SEAT izložbenog prostora, koji je u Srbiji otvoren neposredno nakon predstavljanja ovog urbanog koncepta u Londonu i Cirihu. Ambijent ovog prodajnog objekta nudi mogućnost za autentični ugođaj pri razgledanju SEAT modela jer se bazira na takozvanom „SEAT Boutique conceptu”.

Ovaj koncept predstavlja novi način komunikacije sa klijentima koji omogućava drugačiji pristup odabiru vozila u urbanom okruženju gradskog jezgra. U praksi, u pitanju je prošireni konfigurator softver koji kupcima omogućava detaljni vizuelni prikaz automobila sa raznim opcijama koje su na raspolaganju. Prednost ovako koncipiranog „boutique“ koncepta je prisustvo Seat osoblja, koje može pružiti sve dodatne informacije koje kupac želi a koje nisu tako lako dostupne preko klasičnog web konfiguratora.

Plan je da se „boutique“ ponudi i u drugim mestima, što je potvrdio i Gospodin Vujanović, istakavši da će uskoro klijenti po Srbiji imati mogućnost za ovakav vid kupovine i izbora automobila. Ono što je već sada dostupno potencijalnim kupcima najavio je Direktor marke SEAT u Srbiji, Dragan Prljinčević. Tako će za model Areona tokom oktobra moći će da iskoriste brojne pogodnosti kroz različite finansijske pakete koji se odnose kako za gotovinsko, tako i za plaćanje putem finansiranja u saradnji sa Porsche Finansijskom Grupacijom. Najnoviji ali već dosta traženi model Arona će tako biti u ponudi po ceni već od 14999 evra.

Posetioci SEAT Boutique concepta imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa automobilom SEAT Leon Cupra R DSG sa 300 KS koji napravljen u limitiranoj seriji od samo 299 komada, pa će bar ova atrakcije privući pažnju ljubitelja sportske vožnje.

Za one koji budu želeli da kupe ovakav model, Seat Srbija je obezbedila alokaciju ovog automobila za naše tržište, što je dosta veliki uspeh sa obzirom koliko su razne limitirane serije sportskih modela tražne po Evropi.

Nakon detaljnog razgledanja Cupra R zveri, praćenog uz „koktel party“, usledio je povratak u Seat Ateca modelu. Ovaj automobil smo imali priliku ranije da testiramo, ali uz nešto drugačiju motorizaciju.

Ovde smo imali priliku da probamo 2,0 TDI verziju sa 7-brzinskim DSG menjačem i 4×4 pogonom. Sa 190 KS i 400 Nm obrtnog momenta ovaj motor omogućava da Ateca ima sasvim zavidne performanse. Usled tih performansi, vožnja na autoputu je veoma brza, tiha i prijatna, pa je ovo Seat SUV model koji i dalje ima najveću privlačnost.
Cena od nešto preko 33.000 evra je u skladu sa konkurencijom i ostatkom ponude iz VW koncerna, tako da tu iznenađenja nema. Za sve detaljnije informacije o ovom, ali i svi ostali modelima, kao i trenutnoj Arona akcijskoj ceni mogu se dobiti u SEAT Boutique-u koji se nalazi u ulici Uspenska 1 u centru Novog Sada od 12 do 20 časova ili kod drugih ovlašćenih Seat dilera u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -