NK TEST: Seat Ateca

0
680

Seat u svoju ponudu uvodi prvi SUV model iz “kompakt” kategorije, a imajući u vidu potražnju za ovim tipom vozila, bilo je krajnje vreme za takav potez.

Aktuelna situacija oko svih kategorija SUV automobila je jasna: svi proizvođači moraju imati sve moguće SUV modele ili, još bolje, više njih u istom segmentu. Upravo ova kategorija je jedina koja tokom godina beleži konstantan rast prodaje, pa je i aktivnost proizvoiđača u ovom segmentu najveća. Takva situacija se preslikava i na naše testove na kojima je nalaze, u poslednje vreme, pretežno vozila iz SUV segmenata.

Ateca 11

Kada ovo imamo u vidu, veoma je interesantno da VW do sada nije imao manji ili „compact“ SUV pod nekim od svojih ekonomičnijih marki. Najbliži model je Škoda Yeti, ali specifičan dizajn ovog modela ga malo teže svrstava u pomenutu SUV kategoriju. Seat apsolutno u svom programu nije imao ništa slično, verovatno jer je sam profil marke usmeren u nešto malo drugačijem pravcu iako je u portfolio bio i MPV model Altea. Naposletku, Seat dobija SUV model u svojoj ponudi kako bi mogao da konkuriše u ovom ekstremno traženom segmentu.

Ateca 55

Seat Ateca sada potpuno zamenjuje model Altea, što je samo još jedan u nizu eksera u kovčeg MPV segmenta. Ono što je bitno, Seat Ateca je napravljena da „gađa“ upravo onaj deo SUV segmenta, gde dominiraju, na primer, Qashqai i slični modeli. Tiguan se naravno tu veoma dobro kotira, ali je pod VW značkom ovaj model po klasi cene izvan domašaja pristojnom broju kupaca, što je problem koji treba da reši upravo Ateca.

Ateca 14

Novi Tiguan je baza za dosta drugih modela, kao što je Q3, ali i iz niže kao što su Seat Ateca ili nova Škoda Yeti i Kodiaq. Svi ovi modeli koriste poslednju generaciju VW MQB platforme. Ponuda motora i pogona je takođe veoma slična, tako da su razlike na nivou diazjna karoserije, veličine prtljažnog i putničkog prostora i podešavanju ogibljenja. Naravno, razlika u ceni se podrazumeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here