F1: Đovinaci u Zauberu 2019.

0
387

Antonio Đovinaci će biti timski kolega Kimija Rajkonena u Zauber ekipi naredne godine. Đovinaci dolazi na mesto Markusa Eriksona koji se nije dovoljno pokazao ove sezone.

Posle “rokade” Zaubera i Ferarija u smislu vozača i odlaska Leklerka u Ferari i Rajkonena u Zauber dosta se pričalo o tome ko će biti drugi vozač Zaubera za narednu godinu. Kako Erikson nije impresionirao ove godine, a Đovinaci predstavlja još jedan projekat mladih vozača i kao vozač iz Italije ima vrlo jake veze sa Alfa Romeom, odlučeno je da će upravo Đovinaci zameniti Eriskona u Zauberu u 2019. Erikson, koji je trenutno polasiran kao 18. u poretku vozača, nije uspeo da parira Leklerku i nije se istakao svojim vožnjama, pa je tako dosta dugo pričano kako će izgubiti mesto u 2019. u Zauberu. Nakon 15 trka ove godine, Erikson je osvojio 6 poena, više nego duplo manje od timskog kolege, a najbolji plasman su mu dva deveta mesta na trkama u Bahreinu i Nemačkoj što je, uz 10. mesto na VN Austrije i VN Belgije, dovoljno tek za 18. mesto i iza njega su samo Hartli i Sirotkin u šampionatu vozača. Đovinaci je već imao prilike da vozi za Zauber i to dva puta prošle godine kao zamena za tada povređenog Verlajna, dok je ove godine u par navrata nastupao na trenizima petkom, kako za Zauber tako i za Ferari i Has, a sada ima šansu za komlpetnu F1 kampanju u 2019. godini. 

Ferari “ima pravo” na jedno mesto u Zauber ekipi i iz Zaubera je došlo obaveštenje da je to jedno mesto upravo ono koje je zauzeo Đovinaci, a da je dolazak Rajkonena nešto drugo i da nema veze sa Ferarijem, što je u najmanju ruku čudna izjava, jer je i sam Rajkonen više puta izjavio da dolazak u Zauber nije njegova odluka! Erikson se posle četiri godine oprašta od ekipe u smislu stalnog vozača, ali ostaje pod ugovorom sa Zauberom kao rezervni vozač i brend ambasador, ponajviše zbog jakih veza sa sponzorima. 

Nakon ovog transfera ostalo je otvoreno pitanje vozača u Hasu, Toro Rosu i Vilijamsu, ali ni Fors Indija nema potvrđene vozače za narednu sezonu.

Obaveštenje FCA:

Hinvil, 25. septembar 2018 – Alfa Romeo i Alfa Romeo Sauber F1 tim sa zadovoljstvom objavljuju da će se Antonio Đovinaci (Antonio Giovinazzi) trkati zajedno sa svetskim šampionom Formule 1 iz 2007. godine Kimijem Raikonenom (Kimi Räikkönen), što znači da je postavka tima za sezonu 2019. kompletna.

U duhu svoje tradicije pronalaženja i negovanja mladih talenata, tim Formule 1 Alfa Romeo Sauber izabrao je tog italijanskog vozača, koji je sa timom već sarađivao u poslednje dve godine, kao vozača koji će zameniti Šarla Leklera (Charles Leclerc).

Odluka o izboru Antonija Đovinacija je posebno značajna s obzirom da se Alfa Romeo vratio u sport koji predstavlja vrhunac automobilizma nakon pauze od više od 30 godina. Spoj brenda Alfa Romeo i italijanskog vozača je prirodan, kada se uzme u obzir snažna veza između Đovinacija i brenda još iz njegove mladosti, a dodatno predstavlja i izvor nacionalnog ponosa jer je prošlo nekoliko godina od kada je jedan italijanski vozač učestvovao u Formuli 1.

Antonio Đovinaci je debitovao u Formuli 1 sa timom Sauber 2017. godine na Velikoj nagradi Australije, i od tada se takmičio kao deo švajcarskog tima više puta (Velika nagrada Kine 2017.). Nadalje, imao je uspeha na više test vožnji i FP1 sezona za svoj tim. Dokazao je svoj talenat i zajedno sa F1 timom Alfa Romeo Sauber deli cilj da postigne ambiciozne rezultate.

Antonio Đovinaci:

„Drago mi je što se priključujem timu Formule 1 Alfa Romeo Sauber. To je ostvarenje mog sna i veliko je zadovoljstvo da se trkam za ovaj tim. Kao Italijan, čast mi je što imam priliku da predstavljam legendardan i uspešan brend kao što je Alfa Romeo u ovom sportu. Želeo bih da se zahvalim diviziji Scuderia Ferrari i timu Formule 1 Alfa Romeo Sauber za ovu sjajnu priliku. Vrlo sam motivisan i jedva čekam da zajedno ostvarimo odlične rezultate.“

Frederik Vaser (Frédéric Vasseur), izvršni direktor Sauber Motorsport i direktor tima Alfa Romeo Sauber u Formuli 1:

„Veliko nam je zadovoljstvo da objavimo kompletnu postavku vozača za sezonu 2019. Prvo smo angažovali Kimija Raikonena, ekstremno iskusnog vozača koji će doprineti razvoju našeg automobila i ubrzati napredak našeg tima kao celine.

Zajedno sa brendom Alfa Romeo, sa zadovoljstvom želimo dobrodošlicu i Antoniju Đovinaciju, koji će zameniti Šarla Leklera. Već smo imali priliku da sarađujemo sa njim u prošlosti i pokazao je da ima veliki potencijal. Osećamo se vrlo odlučno i motivisano. Naš cilj je da nastavimo da napredujemo i izborimo se za bolje pozicije.“

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here