F1: Kimi se vraća u Zauber, menja ga Lekler u Ferariju!

0
414

Kimi Rajkonen neće biti deo ekipe iz Maranela naredne godine, a zameniće ga, kako je to i bilo očekivano, Čarls Lekler.

Čarls Lekler je imao veoma zapažen start F1 karijere i generalno je oduševio dosta ljudi u F1, a pogotovo nedavno preminulog Serđa Markijonea koji je bio na čelu Fiata. Međutim, i pored dobrih rezultata u Zauberu tokom ove godine i dosta dobrih vožnji (trenutno 15. u šampionatu sa 13 osvojenih poena) malo ko je mislio da će se Ferari odlučiti za ovakav korak, barem ne za kampanju 2019. Ipak, vest iz ekipe je da Rajkonen napušta Ferari, a gotovo odmah po objavljivanju ove vesti javljeno je da mesto drugog vozača u Ferariju pripada upravo Lekleru. Ferari je tokom prethodne trke imao dosta “problema”, ako se prve dve poziicje na startu VN Italije mogu nazvati problemima. Ipak poredak vozača nije bio onaj kakav su u Ferariju želeli i Kimi je osvojio pol poziciju pomognut Fetelovom zavetrinom tokom poslednjeg pokušaja u kvalifiakcijama. Da stvar bude “gora” Kimi je odbio napad Fetela na startu trke i nekako kompromitovao položaj Fetela koji je izvukao deblji kraj iz duela sa Hamiltonom i praktično upropastio trku, tačnije dobar plasman. Podsećamo da je na kraju izvukao četvrto mesto, ali so na ranu je bila pobeda Hamiltona koji je pretekao Kimija u završnici trke, i možda je upravo to bio “pečat” na Kimijevom otkazu?! 

Kimi je sa Ferarijem osvojio devet pobeda i i dalje je poseldnji Ferarijev svetski šampion (2007. godine), a po drugi put prekida saradnju sa Ferarijem. Ipak, ovog puta prekid nije i prekid F1 kariejre, Kimi se vraća u Zauber, ekipu sa kojom je počeo svoje F1 putovanje 2001. godine. U zauberu će, dakle, naredne godine prvi vozač biti Rajkonen, a još uvek nije rešeno da li će mu partner biti Markus Erikson koji se ove godine baš i ne snalazi najbolje u ekipi.

Lekler je deo Ferarijeve akademije od 2016. godine kada je objavljeno da će pomoći u razvijanju Ferarijevog partnerskog tima, ekipe Has. Sada 20-godišnji Lekler, posle titula u GP3 i F2 šampionatu tokom 2016. i 2017. godine, ima šansu koju praktično svi mladi vozači sanjaju, a to je da se pokaže u Ferariju. Istina, pored Fetela će imati jasno definisanu ulogu drugog vozača, ali takav tretman se od Ferarija i očekuje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here