Porsche odustaje od dizelskih modela

0
161

Porsche će iz ponude izbaciti  dizelske verzije svojih modela, što je novi udar za tehnologiju koja se nalazi pod sve većim pritiskom regulatornih agencija i grupa za zaštitu okoline.

Nemačka kompanija saopštila je da će se fokusirati na benzinska, električna i hibridna vozila zato što potražnja za dizelašima opada. U saopštenju ove sportske marke dodaje se da je dizelski pogon uvek bio sporedan za Porsche, ali da je ta tehnoloogija važna i da će tako i ostati.

Porsche, koji će uložiti više od 6 milijardi EUR u električnu mobilnost do 2022. godine, objavio je da je udeo vozila sa dizelskim pogonom u njegovoj prodaji 2017. godine bio 12%.

Mi smo kao sportski proizvođač, za koga je dizel uvek imao sekundarnu ulogu, došli do zaključka da želimo budućnost bez dizela“, saopštio je direktor kompanije Oliver Blume. On je dodao da postojeći korisnici Porscheovih dizelskih modela neće ostati bez potrebnih usluga.

Porsche je u februaru obustavio prodaju dizelskih modela povodom istrage koju sprovode nemačke vlasti o softveru za manipulisanje emisijama gasova u čitavoj grupaciji Volkswagen. Sportska marka je koristila adaptirane Volkswagenove motore iz Audija, koji sadrže potencijalno nelegalne softverske funkcije.

Nemačka kontrolna agencija utvrdila je postojanje spornog softvera u osmocilindričnom dizelskom Cayennu sa Euro 5 motorom, piše nemačka štampa. Ovo otkriće odnosi se na 13.500 dizelskih automobila u Evropi.

Porsche je u maju bio primoran da povuče skoro 60.000 primeraka Cayenna i Macana sa dizelskim agregatim zbog istog softvera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here