F1: Bez Alonsa u F1 2019.

0
232

Fernando Alonso je saopštio da se neće takmičiti u F1 u narednoj sezoni, a navodi se da je doneo ovu odluku još ranije ove godine i dodao da ostavlja mogućnost povratka u F1 nakon 2019. godine.

Dvostruki svetski šamion već duže vreme predstavlja možda i jednog od najfrustriranijih vozača u F1 karavanu, a kulminacija toga je odustajanje od F1, barem za sezonu 2019. Upravo zbog te frustracije i nekonkurentnog bolida, brojnih kvarova i užasnih perfromansi Meklarena, Alonso već duže vreme traži alternativni šampionat gde bi se oprobao. Tokom 2017. godine okušao se u IndyCar šampionatu gde mu je Meklaren dozvolio da se takmiči na čuvenoj trci Indy500 i pored činjenice daje isti vikend vožena VN Monaka. Ove godine taj ustupak mu nije dozvoljen, ali mu je dozvoljen pun angažman u WEC šampionatu sa Tojotom. Jasno je da Alonso ima ambicije da  osvoji tri dragulja autosporta (Monako, Le Man i Indy), obzirom da je dvostruki pobednik Monaka u F1 i da je ove godine uspeo da dođe do triijumfa sa Tojotom na 24h Le Mana, ostaje mu “samo” još trijumf u Indijanapolisu. Opasno se približio i ovom trijumfu prošle godine, ali opet zbog tehničkih problema nije uspeo da dođe do cilja. 

Nakon objave da se neće takmičiti u F1, Alonso nije precizirao gde će nastupati tokom 2019. Pominje se i kopmpletan angažman Meklaren ekipe u Indy šampionatu, a postoji i ideja da se Meklaren spoji sa Andreti ili Rahal racing ekipom, sve kako bi se što pre uklopili u svet ovih potpuno različitih trka. 

Alonso je od 2001. uspeo da osvoji dve titule šampiona u F1 i to sa Renoom koji je praktično i izrgradio u novoj F1 eri, gde bi nakon toga praktično sve bili pogrešni potezi. Prvo prelazak u Meklaren i uparivanje sa Luisom Hamiltonom koji je svakako imao prednost u ovoj ekipi i pored toga što mu je klupski kolega bio dvostruki šampion. Nakon toga prelazak u Ferari i ponovo loš tajming gde se ekipa iz Maranela muči sa bolidom, ali i pored te činjenice Alonso je bio kandida za titulu 2010. i 2012, ali to je period dominacije Red Bula i Sebastijana Fetela. Nakn toga povratak u Mekalren i nada da će Honda napraviti dobar posao sa turbo motorima, gde tek 2018. imamo Hondu koja se koliko toliko nosi sa nekim timovima, ali sve je to u rangu od 6. mesta pa na niže. Kulminacija je prelazak Meklarena sa Honde na Reno, ali i ta saradnja ide prilično loše, pa se postavlja opravdano pitanje da li je problem samo u agregatu?!

Svakako je Alonso jedan od najboljih vozača u istoriji F1, što govore i titule uzete u periodu kada je trebalo pobediti Mihaela Šumahera, ali isto tako Alonso je izašao na relativno loš glas kao vozač koji zahteva da se sve u ekipi gradi oko njega, ali to je donekle odlika svih F1 šampiona, samo je pitanje u kojoj meri, zar ne?!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here