Tržište: Rast ukupne prodaje za 2,8 odsto

0
240

Marke Jeep, SEAT, Dacia i Volkswagen najbolje su se prodavale u Evropi u prvoj polovini godine, a ukupna prodaja automobila u ovom periodu povećana je za 2,8%, na 8.461.963 vozila, navodi se u podacima industrijske asocijacije ACEA.

U Nemačkoj, navjećem evropskom tržištu automobila, zabeležen je rast prodaje za 2,9%, a u Francuskoj 4,7%. Na važnom tržištu Velike Britanije ostvaren je pad prodaje za 6,3% u odnosu na isti period prošle godine, a u Italiji za 1,4%, U Španiji je nastavljen tempo velikog rasta sa 10% u prvih šest meseci ove godine.

Analitičari u narednom periodu od šest do devet meseci očekuju manje usporenje tempa ekonomskog rasta, a kada je reč o automobilskoj indusrtiji, rizik predstavljaju dva nova testa emisija – Svetska harmonizovana procedura testiranja lakih vozila, koja se vrši u laboratorijama, i test Realnih emisija tokom vožnje. Nijedan model koji ne prođe prvi test ne može se naći u prodaji posle 1. septembra, a proizvođači imaju opciju da se prijave za izuzeće u vrednosti do 10% ukupnog broja vozila koja su prodali prošle godine.

Novi i osveženi SUV modeli i dalje beleže odlične prodajne rezultate. Jeep je u prvoj polovoni godine povećao prodaju za 68% u Evropi, na 90.297 primeraka, a za to je najviše zaslužan model Compas i donekle Renegade. Novi direktor FCA Majk Menli očekuje da će Jeep prodati 260.000 vozila u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi ove godine.

SEAT je drugi po procentu rasta prodaje sa 19%, a glavni prodajni adut ove marke je mali krosover Arona, koja je stigla na tržište prošle jeseni. Dacia je treća sa rastom prodaje od 16%, na 287.464 primerka. Odličnu prodaju beleži unapređeni Duster, kao i Sandero.

Četvrtoplasirani je Volkswagen, sa rastom prodaje od 8,9%, na 993.584 automobila u prvih šest meseci 2018. godine. Ovo je veliki oporavak nemačke marke, koja je u 2017. godini zabeležila pad prodaje za 0,9%. Prodaju nosi model T-Roc, a iza njega slede Tiguan, Golf i Arteon. Golf je na kraju svog proizvodnog veka u aktuelnoj generaciji ostvario rast prodaje za značajnih 9%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here