Mercedes predstavio limuzinsku A klasu

0
423

Mercedesova A klasa dobila je i limuzinsku verziju, a nemački proizvođač tvrdi da je ovo aerodinamički najefikasniji automobil na tržištu.

Limuzina je spolja skoro identična hečbeku do C stuba. Odatle krov pada nešto oštrije prema novoj sekciji sa prtljažnikom. Zadnji kraj sadrži naglašene svetlosne grupe sa LED lampama u Y obliku iznad branika sa čijih strana stoji par vertikalnih otvora za vazduh.

  

Limuzina ima isti međuosovinski razmak od 2.729mm, a ukupna dužina vozila porasla je za 130mm. Kapacitet prtljažnika veći je za 50mm u odnosu na hečbek i iznosi 420 litara, a njegova vrata su neizbežno manja.

Zanimljivo je da limuzina ima još bolje aerodinamički koeficijent od hečbeka – samo 0,22 cd. Mercedes tvrdi da je to najbolja vrednost među svim serijskim automobilima.

Na početku prodaje moći će da se bira između dva motora – benzinskog A 200 i dizelskog A 180 d. Benzinac koristi 1,3 litarski turbo motor od 163KS i 250Nm i ima deklarisanu potrošnju od 5,2l/100km. Dizelski motor razvijen je u saradnji sa Renaultom i troši samo 4l/100km, a isporučuje 115KS i 260Nm.

 

Mercedes tvrdi da mala limuzina nudi najviše prostora za glave putnika na zadnjim sedištima u svojoj klasi. Ostatak kabine identičan je regularnom hečbeku, što podrazumeva modernu centralnu konzolu i napredni multimedijalni sistem.

Zvanična premijera limuzinske A klase biće na Sajmu automobila u Parizu u oktobru, a prodaja kreće početkom sledeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here