Promena na čelu FCA – Menli zamenio Markionea

0
272

Serđo Markione povukao se sa čelne pozicije kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) iz zdravstvenih razloga, a upravni odbor je ne njegovo mesto imenovao Majka Menlija (Mike Manley), dosadašnjeg šefa Marke Jeep.

Četrnaest godina nakon što je imenovan na poziciju prvog čoveka Fiata, 66-godišnji Markoine odlazi iz sveta automobilske industrije kao jedna od figura sa najdužim stažom na izvršnim funkcijama. FCA je objavio da je on pretrpeo ozbiljne kompikacije usled operacije ramena i da mu se zdravlje pogoršava. Nije saopšteno više detalja.

Markoine je u Italiji uživao status popularne javne ličnosti, a neki su ga poredili sa rok zvezdama. Bivši student filozofije i računovođa skoro nikada nije nosio kravatu, nego je preferirao opušteni stil oblačenja. Bio je poznat po veoma dugim radnim satima, a do pre godinu dana bio je pasonirani pušač. Ljudi iz nejgove okoline kažu da više nije mogao da izdrži ovakav tempo.

“Poslao bi vam mejl u bilo koje doba dana i zahtevao odgovor u roku od pet minuta, čak i usred noći. Ako ne biste brzo odgovorili, izgubili biste taj posao. Počeo sam da živim život i viđam svoju porodicu tek kada sam prestao da radim sa njim”, izjavio je jedan bankar, a prenosi Auto njuz (Auto News).

Markoine je u poslednjem javnom nastupu 26. juna izgledao umorno na ceremoniji predaje Jeepa Wrangler italijanskim karabinjerima u Rimu. Nekoliko dana kasnije otputovao je u Švajcarsku, na operaciju ramena.

Komentatori ocenjuju da je Markione uradio ono što se smatralo nemogućim kada se pre više od deset godina kockao i spojo Fiat i bankrotirani američki Chrysler. Ova alijansa sada je sedmi proizvođač automobila po veličini u svetu. Fiat je pod njegovim upravljanjem porastao više od 11 puta kao kompanija, a odeljenje za proizvodnju kamiona i traktora CHN Industrial i sportska marka Ferrari izdvojena su u samostalne kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here