Tata Nano odlazi u istoriju

0
842
NAS SPONZOR

Kompanija Tata Motors saopštila je da će proizvodnja modela Nano, najjeftinijeg automobila na svijetu, koji je trebalo da zameni masovno korištene motocikle u Indiji, postepeno biti obustavljena.

Automobil u sadašnjoj formi ne može da se proizvodi posle 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Potražnja za ovim modelom značajno je opala od njegove premijere pre 10 godina. Tata je u junu proizvela samo jedan primerak, a u junu prošle godine 275 primeraka. Prošlog meseca nije izvezen nijedan automobil, a u junu 2017. godine izvezeno je 25 primeraka.

Iskustvo proizvodnje ovog „narodnog automobila“, kako ga je Tata opisala 2008. godine, biće korisno za automobilske kompanije koje se nadaju uspehu na tržištu Indije. Kupci vode računa o vrednosti koju dobijaju za uloženo, ali nisu spremni da, uz sve uštede, masovno kupuju vozilo koje ima problema sa pouzdanošću i tendenciju da se zapali.

Nano je bio najavljen kao „prekretnica i automobilskom inženjeringu“ i osnovna verzija je koštala samo 2.475 EUR, ali je model beležio loše rezultate u segmentu bezbednosti, dok je proizvodnja kasnila. Pokazalo se da niska cena ne može biti jedini adut koji osigurava dobru prodaju.

U kompaniji Tata kažu da bi model mogao da opstane ukoliko bude novih investicija u njegov razvoj.

Prethodni tekstAudi Sport Performance Parts R8 Edition
Sledeći tekstOpel najavio novi dizajnerski stil