Prvi utisci: Opel Crossland X 1.6 CDTI

0
1875

Opelov adut u urban crossover segmentu nam je stigao na test, a ključno je to što je ovo prvi model koji koristi PSA platformu i pogon. Međutim već posle prvih kilometara uverili smo se da je u pitanju ipak pravi Opel i pored mešanja sa PSA grupom.

Urban crossover automobili su sve češći i sada praktično svi imaju nešto da ponude u ovom segmentu, a vrlo bitna stavka je individualizam i činjenica da vas automobil „izdvaja iz mase“, pa je tako i sa Opelom. Na testu se našao Crossland X sa najjačim motorom i najbogatijim paketom opreme sa još dodatih stavki pa je to praktično i recept da se izdvajate od drugih. Crossland se svojim dizajnom prilično nameće i dobro je to što se u Opelu nisu oslanjali na dizajn koji diktira PSA grupa, ne zbog toga što se taj dizajn nekom sviđa a nekome ne, već zbog toga da Opel ipak drži određeni nivo nezavisnosti…još uvek.

Prednji deo automobila ima taj potpis nove Insignije dok zadnji kraj ima zajedničku crtu sa Adam modelom, pa sveukupno deluje kao ovaj mali model na steroidima, sa sve tim dodatnim crossover elementima poput plastike oko rubova točkova i srebrnih ukrasa na prednjem i zadnjem odbojniku. Dvobojna karoserija u ovoj kombinaciji boja deluje prilično dopadljivo što su posvedočili mnogi slučajni prolaznici, tako da je još jedan kriterijum „lifestyle“ automobila štikliran…ostajete primećeni!

U unutrašnjosti se Opel vodio svojim rešenjima i nema one avangarde koja se može videti na PSA modelima. Sedenje je prilično visoko i položaj za upravljačem je pomalo čudan sa te strane pogotovu što nožne komande pritiskate nekako previše odozgo, gotovo kao u kombi vozilu. Sa druge strane sedišta odrađuju odličan posao, naročito u sedalnom delu. Kada je reč o pogonu, u test modelu je dizelaš sa 120ks i zaista odlično vuče 4,2 metara dugačku karoseriju od 1320 kg. U gradskoj vožnji je vrlo agilan i ima prilično izraženo okretanje upravljača prilikom ubrzanja (torque steer) dok na autoputu nudi vrlo relaksiranu vožnju uz potrošnju ispod 5,5 l na 100 pređenih kilometara.

Cenovno Crossland X kreće od 16.280 EUR koliko treba izdvojiti za 1.2-litarski turbo benzinac, dok je za ovu kombinaciju pogona i Ultimate paketa opreme potrebno izdvojiti 23.940 EUR i to bez dodataka poput staklenog krova, kamera sa 180° snimanjem i sl.

Prethodni tekstG-Power BMW M2 sa 500KS
Sledeći tekstMercedes AMG GT S Roadster

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here