Porsche 919 Hybrid EVO brži od F1!

0
704
Porsche 919 Hybrid Evo, Porsche LMP Team

Povlačenjem iz FIA WEC takmičenja, Porsche Motorsport odeljenje je odlučilo da iskoristi potencijal svog LMP1 prototipa „odvrtanjem“ hibridnog pogona na maksimum. Naziv ovog projekta je „919 Tribute Tour“, a prva stanica je bila staza Spa Frankoršamp gde je Nil Jani odvezao vreme brže od prošlogodišnjeg kvalifikacionog vremena koje je vozio Luis Hamilton u Mercedes F1 bolidu.

Fabrički vozač Poršea, Nil Jani, je 9. aprila odvezao krug na 7,004 km dugačkoj stazi za 0,8s brže nego što je to 2017. uradio Luis Hamilton vozeći Mercedes F1 W07 Hybrid.

Jani je krug odvezao za 1:41.770, što je ne samo brže od Hamiltonovih 1:42.553 sa prošlogodišnjih F1 kvalifikacija, već je to za skoro 13 sekundi brže nego što je najbrže kvalifikaciono LMP1 vreme postavljeno do sada (2017, Porsche 919 Hybrid) – 1:54.097.

Šefovi nekadašnjeg Porsche LMP1 programa, Fric Encinger i Andreas Zidl, su rekli da je ideja ovog projekta da se pokaže šta LMP1 prototip može kada na njegove performanse ne utiču pravila. Do sada su to obično teorijska nagađanja, a Porsche LMP1 tim je odlučio da demonstrira u praksi gde je zapravo limit aktuelnih LMP1 prototipova.

Projekat vodi Stefan Mitas, glavni trkački LMP1 inženjer: „Ovo je pravi inženjerski san. Mi smo razvili i unapređivali ovaj prototip tokom četiri godine i svi članovi tima su bili vrlo blisko povezani sa 919 Hybrid prototipom za kojeg smo znali da ima daleko veći potencijal nego što to pravila dozvoljavaju da pokaže. Čak i ova ekstremna „Evo“ verzija ne koristi sav raspoloživi potencijal zato što ograničavajući faktor nisu samo pravila, već i resursi. Uprkos tome, veliko je zadovoljstvo videti da je automobil nadmašio čak i F1 rekord.“

Porsche 919 Hybrid Evo koristi identičan pogonski sistem koji je korišćen za sezonu 2017, samo što je snaga 2,0 litarskog V4 agregata povećana sa oko 500KS na 720KS skidanjem restriktora i agresivnijim ECU mapama. Sa elektro strane, pogon je snažniji za 10% sa 400 na 440KS.

Porsche 919 Hybrid Evo, Porsche LMP Team

Ključni faktor je što je za ovu priliku u potpunosti zanemaren energetski limit koji je ključni faktor u FIA WEC takmičenju, tako da je 919 Hybrid Evo za razliku od 2017 kada je na trci imao na raspolaganju ukupno 6,37 Mj po krugu, sada je vozač na raspolaganju imao 8,49 Mj.

Aerodinamika je takođe izmenjena korišćenjem većeg prednjeg difuzera i zadnjeg spojlera, tako da je vozač imao na raspolaganju 53% više aero potiska i 66% manje otpora u poređenju sa aerodinamikom koju je 919 Hybrid imao na kvalifikacijama 2017. Izmene su prisutne u kontroli kočionog sistema, servo upravljača i komponentama ogibljenja koje su prevashodno bile menjane kako bi mogle da izdrže povećano opterećenje.

Težina je smanjena za 39kg u odnosu na 2017 model, uklanjanjem brisača, klima uređaja, određenih senzora, sistema za telemetriju potrebnih kontroli trke, pneumatskih dizalica i bočnog osvetljenja.

Za potrebe ovog projekta, Mišelin je napravio posebnu komponentu trkačkog pneumatika kako bi se obezbedila potrebna količina prianjanja.

Turneja Porsche 919 Hybrid Evo se nastavlja, a sledeća stanica će biti staza Nurburgring Nordschelife u maju, zatim Gudvud festival u julu, Porše festival na Brends Heču početkom septembra i konačno na Laguna Seka stazi krajem septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here