2019 Ford Focus

0
728

Ford Focus je temeljno redizajniran za sledeću godinu, dobio je novu tehnologiju i više opcija dodatne opreme. Prodaja četvrte generacije ovog modela kreće odmah, a prve isporuke uslediće u septembru.

Standardni nivoi opreme su Style, Zetec, ST-Line, ST-Line X, Titanium, Titanium X i Vignale. Pored ovih verzija, tu je i Ford Focus Active, uređen u SUV stilu – sa zaštitnim panelima na karoseriji i 30mm višim klirensom. Prikazana je i karavanska verzija sa prtljažnim prostorom od 1.650 litara kada se obore sedišta, što je više od karavanskih varijanti Volkswagen Golfa i Opel Astre, ali nešto manje nego kod karavanske Škode Octavie.

Četvrta generacija Focusa postavljena je na C2 platformu i ima nezavisno zadnje ogibljenje, poput prve generacije, kao i sistem koji kontinuirano kontroliše rad amortizera, uvijanje karoserije, upravljanje i delotvornost kočnica da bi se postigla što bolja udobnost. Modovi za vožnju su Normal, Sport i Eco, a tu je i vektorska raspodela obrtnog momenta.

Ford tvrdi da je električni servo učinio upravljanje najoštrijim do sada. Čitav automobil je čvršći za 20% od prethodnika, što bi trebalo da garantuje dobre osobine u vožnji.

Bezbednosni paket je pojačan elementima koji su do sada bili rezervisani za najviše nivoe opreme ili luksuzne modele. Tu su asistencija za upravljanje u slučaju opasnosti, pokrivanje slepih tačaka sa kontrolom bočnog saobraćaja, potom upozorenje na kretane u pogrešnom smeru, adaptivni tempomat, stani-kreni tehnologija, prepoznavanje saobraćajnih znakova i držanje saobraćajne trake.

Kupci će prvi put moći da specifikuju Focusa sa kompletnim LED svetlima i matrix funkcijom koja sprečava da vozač koji dolazi iz suprotnog smera bude zaslepljen, dok pojačava osvetljenost raskrsnica. Focus se sada može dobiti i sa super svetlim head-up displejem, koji mogu da koriste i vozači sa polarizovanim naočarima.

Ključni benzinski motor je jednolitarska EcoBoost jedinica od 85KS, 100KS ili 125KS, sa najnižom emisijom CO2 od 108g/km. U ponudi je i novi 1,5 litarski EcoBoost agregat u verzijama od 150KS i 180KS. EcoBlue dizelski motor zapremine 1,5 litara isporučuje 95KS ili 120KS, a tu je i snažniji dvolitarski dizelaš od 150KS. Automatski menjač je na listi opcija.

Novi Focus dolazi sa najnoviji SYNC 3 multimedijalnim sistemom, koji obuhvata ekran od osam inča, Bluetooth konekciju i mogućnost povezivanja sa Android i Apple uređajima. Tu je i potpuno novi FordPass Connect sistem koji obuhvata WiFi hotspot za 10 uređaja i osvežavanje satelitske navigacije podacima u realnom vremenu.

Enterijer je pozjamio dosta od aktuelne Fieste, a kabina je fokusirana oko velikog ekrana. Automobili u najvišim specifikacijama mogu da se dobiju sa šestosepenim manuelnim menjačem ili novim osmostepenim automatikom sa rotacionim selektorom. Nova električna ručna kočnica oslobađa još više prostora u kabini.

U kabini ima više mesta za putnike, pošto je komandna tabla pomerena napred što je više moguće, a međuosovinski razmak veći je za 53mm nego do sada. Pod je ravan, što olakšava centralnu poziciju na zadnjem sedištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here