NAS SPONZOR

Nakon gotovo godinu dana od premijere, nova Insignia je konačno stigla na NK test. Za ovoliko vremensku „rupu“ je prvenstveno zaslužena kompletna Opel situacija u minulom periodu, pa smo za to vreme na testu imali samo jedan model ovog proizvođača.

Nova Insignia treba da nastavi tamo gde je prethodni model završio, a sve je izgledalo da postoje dobre šanse za to. Zbog toga je ovaj automobil bio jedan od onih koji smo za većom količinom znatiželje nego uobičajeno čekali na našem testu.

Nova Insignia sada postoji u dve osnovne verzije, Grand Sport i Country Tourer, odnosno limuzina sa petim vratima i karavan. Klasične limuzine više nema, jer su rezultati prodaje originalnog Insignia modela pokazali da su najtraženije verzije bile upravo ove. Tako su dizajneri kod Grand Sport modela imali mogućnost da naprave atraktivniju „kupe“ liniju uz praktičnost koja omogućavaju gepek vrata. Svaki pogled na dizajn automobila jasno govori je izgled bio izuzetno važan. Svaka strana ima neke specifične elemente pa je Insignia sada najatraktivniji Opel, nema greške.

Interesantno, kapacitet prtljažnika je nešto manji, ali je to jedini detalj kod novog modela koji je manji ili slabiji u odnosu na prethodnika. Sve ostale dimenzije su veće (međuosovinsko rastojanje, dužina itd) pa nova Insignia deluje veoma impozantno, posebno kada se parkira pored nekog od direktnih konkurenata. Kada se lako može videti koliko je Insignia veliki automobila. Što bi rekli, prava limuzina koja se ističe u poplavi svih mogućih SUV varijanti.

Nova Insignia je dobila i sličnu „dijetu“ kao Astra K, što znači 170 kilograma manju masu nego ranije u Grand Sport varijanti, odnosno 200 kg kod Country Tourer verzije. Ovako značajna promena se odmah primećuje u vožnji. Nema osećaja tromosti kao kod prethodnog modela (posebno CT verzije), pa je agilnost automobila mnogo bolja. Nova Insignia zato mnogo više „voli“ krivine nego ranije, iako je ova klasa automobila predviđena kao autoput krstarica.

Što se tiče motora, ovde će poslednji put na snazi biti tradicionalni Opel motori, pre PSA integracije. Na testu smo imali 2,0 CDTi sa 170 KS i ručnim 6-brzinskim menjačem. Radi se o unapređenim verzijama prethodne generacije motora, koji su sad malo lakši, prave nešto više snage i imaju manje CO2 emisije.

I pored veoma loših vremenskih uslova (hladno, masno i klizavo) i zimskih guma, izmerili smo ubrzanje do 100 km/h za 9,5 sekundi. Deklaracija je 8,5 pa to izgleda sasvim moguće u normalnim letnjim uslovima sa prikladnim gumama. Što se tiče potrošnje, na EU autoput brzini bila tik preko 6 litara, dok smo na magistrali izmerili oko 5,5 litara.

Paket opreme u verziji koju smo testirali je bio Innovation plus još neki elementi. Iako se ovo može definisati kao srednje opremljena, ovakva Insignia ima dosta opreme. Kompletna LED Matrix svetla, radarski tempomat, detekciju mrtvog ugla, prepoznavanje znakova, navigaciju (sa ćiriličnim tekstom), pomoć pri držanju trake, sigurnosno kočenje i tako dalje. Tu je još i veoma korisna opcija u vidu bežičnog punjača za mobilni telefon. Kada se sve ovo prevede u novac, testirani model košta oko 28 hiljada evra, što bi ovaj automobil trebalo da postavi u veoma interesantnu poziciju u odnosu na konkurenciju.

Prethodni tekstŽeneva: Nova Toyota Supra najavljena konceptom
Sledeći tekstMercedes-Benz – navrednija svetska automobilska marka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here