Mercedes-Benz – navrednija svetska automobilska marka

0
274

Mercedes-Benz je prestigao Toyotu i BMW postao najvrednija svetska automobilska marka, navodi se u novoj studiji kompanije Brand Finance.

Mercedes je uspeo da ostvari rast za velikih 24% na godišnjem nivou i njegova procenjena vrednost trenutno je 43,9 milijardi dolara. Toyota je oslabila za 6% i sada vredi 43,7 milijardi dolara, a stručnjaci smatraju da je to posledica nešto slabije pozicije japanske marke u Kini.

Grupa Volkswagen i dalje je svetski lider  kada se računaju sve marke koje posluju u njenom sastavu i procenjena je na 75,8 milijardi dolara.

Analitičari su uočili značajan rast nekoliko kineskih marki automobila koje su za sada malo poznate široj svetskoj javnosti, poput kompanija Haval, Geely, BYD, Baojun i Foton.

Najveći rast prošle godine zabeležiio je Aston Martin sa 268% u odnosu na prethodnu godinu i sada je vredan 3,6 milijardi dolara. Aston Martin je nedavno objavio podatke o prvoj profitabilnosti od 2010. godine, što ga je pomerilo sa 77. opzicije prošle godine na 24. u prognozi za 2018. godinu.

Među američkim proizvođačima najbolje stoji Ford na osmoj poziciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here