Ženeva: Kia Ceed

0
374

Sportski novi izgled za Kijinog predstavnika u C segmentu Kia Motors je danas javnosti premijerno predstavila novog Ceeda na salonu automobila u Ženevi. Novi Ceed – dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi – u svojoj 3. generaciji zahvaljujući inovativnim tehnologijama, zrelim i sportskim novim izgledom i odazivnijom vožnjom jača Kijinu prisutnost u C segmentu.

Cee’d je u svojoj trećoj generaciji promonio ime – sada je to Ceed. Kao i njegovi prethodnici i novi model je dizajniran, razvijen i koncipiran u Frankfurtu, u Kijinom centru za dizajn, razvoj proizvoda, istraživanja i razvoj. Proizvodiće se u Kijinoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gde pored postojećeg cee’da proizvode i modele Sportage i Venga.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia Ceed je već više od decenije ključni model Kijinog neprestanog rasta u Evropi. Ceed, koji je isključivo namenjen evropskim kupcima, 2006. godine označio je Kijinu prekretnicu.”

Novi Ceed – niži, širi i sa dužim zadnjim prepustom u odnosu na prethodnika – donosi kabinu sa zrelijim sportskim izgledom. Ravne linije zamenile su prethodnikove zaobljene ivice, a prednja maska je evoluirala. »Tigrov nos« je nešto širi, otvor za protok vazduha postavljen je niže nego pre, a linearne linije uokviruju njegovo ‘lice’. Novi model u standardnoj opremi nudi LED dnevna svetla u obliku kocki leda, koje je preuzeo od prethodnikovih GT i GT-Line izvedbi. Profil karakterišu oštre, ravne linije, koje vizuelno produžuju poklopac motora i vozilu daju uspravniji izgled. Nova zadnja LED dnevna svetla Ceedu omogućavaju bolju vidljivost i prepoznatljivost na putu. U kombinaciji sa ravnim linijama karoserije i suptilnim donjim spojlerom, Ceed nudi stabilniji izgled.

Novi Ceed će u petovratnoj, hatchback izvedbi biti raspoloživ u čak 11 boja karoserije. Kupci će moći birati između različitog dizajna i dimenzija naplataka – od 15-inčnih čeličnih, 16-inčnih čeličnih ili aluminijumskih do 17-inčnih dvobojnih, dijamantski brušenih aluminijumskih naplataka.

U unutrašnjosti je Ceed ergonomičniji nego ikada pre, a svuda u kabini su korišćeni materijali visokog kvaliteta. Ceed je dobio brojne arhitekturne detalje, koje su već dobili Kijini ostali noviji modeli, kao npr. vodoravno postavljena armaturna ploča, koja dočarava elegantniji izgled. Dizajn onima koji sede napred pruža više prostora u predelu nogu i zahvaljujući boljoj preglednosti napred nudi bolji osećaj otvorenosti.

Novi Ceed, napravljen na Kijinoj novoj platformi K2, širi je u odnosu na prethodnika za 20 milimetara (1.800mm) i niži 23 milimetra (1.447mm). Novi Ceed ima u petovratnoj, hečbek varijanti prtljažnik zapremine 395, što je 15 litara više nego kod prethodnika. 

Bazni motor je savremenija izvedba Kijinog 1,0-litarskog T-GDi benzinskog motora sa turbo punjačem snage 120 KS. Turbo benzinske boje zastupa i 1.4 T-GDi, koji će zameniti 1.6 GDI motor. Novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi benzinski motor snage 140 KS je uprkos manjoj zapremini 4% snažniji od prethodnika. Manje zahtevnim kupcima na raspolaganju će biti 1.4 MPI benzinski motor sa multipoint ubrizgavanjem, koji proizvodi 100 konjskih snaga.

Novi Ceed će dobiti i Kijin novi dizel motor U3. 1,6-litarski CRDi motor ispunjava najnoviji, stroži emisioni standard Euro 6d TEMP, jer između ostalog koristi selektivnu katalitičku redukciju (SCR – Selective Catalytic Reduction) – tehnologija za aktivnu kontrolu emisija,koja osetno smanjuje emisije. Novi motor zato proizvodi manje ugnjen dioksida, čvrstih čestica i azotnih oksida (NOx) u odnosu na starije Kijine dizel motore. Novi 1,6-litarski dizel motor, raspoloživ u dve izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm obrtnog momenta.

Svi motori će snagu do točkova prenositi preko 6-stepenog ručnog menjača, dok će novi motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi moći biti upareni i sa Kijinim 7-stepenim DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Inovacije su postavljene u središte novog Ceeda, koji će postati jedan od najnaprednijih modela u svom segmentu. Kabina nudi širok izbor novih tehnologija, koje unapređuju udobnost svih putnika u vozilu. ‘Plutajući’ infozabavni sistem je na raspolaganju sa 5- ili 7-inčnim ekranom na dodir, ili čak 8- inčnim u slučaju da je opremljen sa navigacionim sistemom sistemom i Kia Connected Services (TomTom®). 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here