24H Le Mans 2010: Audi 1-2-3

0
3289
Image

Trka 24 časa Le Mans-a je ove godine vožena po 78-mi put. Ovogodišnju trku 24 časa Le Mans-a je obeležio povratak Audi Sport odeljenja, koji su zauzeli sva tri stepenika na pobedničkom podijumu dok su najveći rivali, Peugeot posade, zabeležile neviđen broj mehaničkih problema na svojim prototipovima, tako da na kraju trke nismo imali niti jedan Peugeot 908 u ispravnom stanju ni na končanom spisku posada koje su završile trku.

Od kako smo gledali 24 časa Le Mansa 2008. godine, bili smo mišljenja da će tako neizvesnu trku biti teško ponoviti, a kamoli nadmašiti. Pogotovu nakon 2009. godine, kada je Peugeot pokazao sve znake zrelosti nadigravši Audi u svim aspektima enduransa.

Image

 

Svi znaci su govorili da će Peugeot 2010. godine biti daleko nadmoćniji, s obzirom da je Audi propustio 12 časova Sebringa, a da je na 8 časova Paul Ricard sa dosta problema izlazio na kraj sa polu-fabričkim Peugeot 908 prototipom u vlasništvu tima ORECA. Na 1000km Spa smo videli da je fabrički nastup Peugeota i ove godine daleko nadmoćniji od onoga što Audi može da ponudi – bar kada je u pitanju bio tempo.

{youtube}dAoXt4fDaM4?qv=hd720|640|360{/youtube}
Start trke

ACO je za 2010. godinu pripremio paket, kojim je trebalo da se uspore LMP1, a posebno dizel pogonjeni, prototipovi. Smanjenje maksimalnog pritiska na turbo punjačima, kao i još uži restriktori u kombinaciji sa 30k povećanom minmalnom težinom (ukupno 930kg) je po svim pravilima trebalo da uspori dizele u toj meri, da smo pre početka sezone očekivali da će Aston Martin i Rebellion posade sa benzinski pogonjenim prototipovima konačno biti u poziciji da napadaju pobedu u generalnom plasmanu. Istina nije mogla biti drugačija.

Image

 

Audi je sa R15 TDI plus prototipom uspeo da anulira ono što je organizator planirao da učini novim ograničenjima. Ako je Audi anulirao ono što je organizator pokušao da uradi, Peugeot je oraganizatora učinio teškim laicima. Naime, Peugeot 908 HDi FAP prototipovi u evoluciji za 2010. godinu su toliko bili brži nego prošlogodišnja evolucija da su uspeli da na kvalifikacijama obore rekord staze postavljen 2008. godine! Rekord za koji se smatralno da više neće biti ugrožen, zato što sigurnosni standardi ne dozvoljavaju prototipovima da postižu ovako visoke prosečne brzine na stazi dugačkoj 13,6km.

{youtube}1OzgoWfwJZU?qv=hd720|640|360{/youtube}
Kamerman i retrovizor

Trka na 1000km Spa je pokazala da je Pežo brži, ali nismo mogli da pretpostavimo koliko. Naime, Audi je na Spa Francorchamps trci koristio aerodinamički paket namenjen stazi Le Mans, dok je Pežo koristio podešavanja za stazu Spa, pa je razlika u tempu bila primetno veća nego što se očekvialo, a u tom svetlu je bilo očekivano da na kvalifikacijama razlika ne bude veća od 1 – 1,5 sekundi po krugu između najbolje plasiranih posada Audi i Pežo timova. No, kvalifikacije su pokazale da je Pežo neverovatno brz, kao i da Audi zapravo nema šta da traži u direktnoj borbi sa Pežo posadama.

Image
 

Bilo je jasno da će Audi posade sa jedinim prototipom iz te fabrike koji nije osvojio Le Mans imati mnogo problema da nadmaše Pežo posade, te da će morati da odvez idealnu trku i da protivnici imaju ozbiljnijih problema da bi mogli da se nadaju pobedi. Pre trke svi iz Audija su ili bili veoma rezervisani, a tek poneko je otvoreno govorio da nisu očekivali da su Pežoi toliko brži od Audi posada.

 

{youtube}rtzSZUjXHXk?qv=hd720|640|360{/youtube}
Nigel Mansell – najgori mogući star na trci koja traje 24 časa. Odustajanje nakon 10 minuta trke.

Odmah nakon starta u 15 časova problemi za Audi počinju. Nakon samo jednog odveženog kruga, na Mulzan pravcu Nigel Mansell-u puca guma na Gineta Zytek LMP1 prototipu nakon čega on gubi kontrolu i prototip udara prvo u jednu, a zatim i u drugu zaštitnu ogradu. To je bio kraj za Beechdan Mansell posadu, ali sa druge strane početak problema za Audi. Tri Audi posade, koje su morale da puste nogu sa gasa, zato što je ispred njih bio jedan veoma spori Spyker, se nalaze iza drugog od tri sigurnosna vozila, dok se sve Pežo posade nalaze iza prvog sigurnosnog vozila. Rezultat ovakve situacije je da su Audi posade izgubile oko 50 sekundi u odnosu na vodeću posadu, što je bila nenadoknadiva prednost.

Image

Tokom trećeg časa trke, najbrža posada sa kvalifikacija, Peugeot #3 (Bourdais/Lamy/Pagenaud) je naglo usporila. Na potpuno iznenađenje svih, kadrovi iz Peugeot boksa govore da nešto ozbiljno nije u redu sa 908 HDi prototipom. Sebastien Bourdais punih očiju suza gleda bespomoćno u automobil kojeg nije stigao da vozi na trci, a sa kojim je oborio rekord tokom kvalifikacija za ovogodišnju trku. Nekoliko minuta kasnije stiže i zvanična potvrda iz Peugeota da je posada #3 odustala. Iznenađenje da apsolutno nije bilo nikakvog pokušaja da se prototip vrati u trku je bilo veliko, znajući da se svi timovi iz petnih žila trude da svoje posade održe u trci tokom svih 24 časa. Međutim, problem sa ogibljenjem koje je otkazalo je dalje napravilo još veći problem. Naime, dok je Lamy vratio prototip do boksa, velike vibracije koje su nastale usled oštećenog ogibljenja su prouzrokovale da karbonska šasija prototipa naprsne, što je automatski kraj priče za svaku posadu. Peugeot ostaje sa dva fabrička i jednim polufabričkim prototipom u trci.

{youtube}8_8E2kdk998?qv=hd720|640|360{/youtube}
Prvi pezo odustaje

 

Sledeća tura problema je bila namenjena Audiju. Tom Kristensen je u pokušaju da izbegne Andy Priaulx-a, izleteo sa staze u Porše krivinama. Priaulx se kretao veoma sporo u svom BMW M3 GT2 zbog probušene gume, ali je problem bio u tome što se kretao jako sporo po idealnoj trkačkoj liniji. Prilazna brzina Kristensena je bila toliko veća od one kojom se kretao Priaulx da je Kristensen prekasno shvatio da je M3 GT2 praktično stacionaran, a u tom spletu krivina svaka nagla reakcija volanom, gasom ili kočnicom se vrlo skupo plaća. Oštećeni R15 TDI je ipak uspeo da se dokopa boksa, ali je posada za koju se smatralo da je najbrža Audi posada – #8, praktično ostala bez šansi da ponovo bude na najvišem stepeniku podijuma. Šanse  da se nadoknadi tri kruga zaostatka, koliko ih je koštala popravka u boksu, je bila na nivou teorijske.

{youtube}VwlWIpJneq0?qv=hd720|640|360{/youtube}
Audi (Kristensen) i BMW

Borba Peugeot i Audi posada je tokom noćnih časova počela da se zaoštrava. Bilo je jasno da ni jedan ni drugi tim ne žele da promene zacrtane planove, već da će svoje karte odigrati onako kako su i najavili. Posada Peugeot #1 je preuzela vođstvo nakon što je posada #3 odustala, dok je mrak počeo da pada na stazu Le Sarthe. Tokom sedmog časa trke, posada #1 stiže na red da njih pogode problemi. Ova posada, srećom, ima mnogo manje problema nego što su ih imale njihove kolege i zbog zamene alternatora i anlasera gube 13 minuta. Imajući u vidu koliko su brže Peugeot posade, ova posada još nije ispala iz igre za podijumski plasman.

Image
 

Tokom noći Audi posade počinju da voze za nijansu brže, dok su Pežoi za nijansu sporiji. Razlika u tempu i dalje ne daje razloga da se očekuje neki dramatičan preokret. Kod benzinaca Rebellion Racing posade imaju očajnu trku i konstantno su na samom dnu LMP1 klase. Fabričke Aston Martin posade su najbrže u klasi benzinskih prototipova, dok se iza njih nalazi benzinski pogonjen ORECA prototip i Kolles Audi R10 TDI posada #15, dok se njihove timske kolege u #14 nalaze nešto niže, iza najbolje plasiranih LMP2 posada. Ispred LMP2 posada se nalazi i Signature Plus posada u privatnom Aston Martinu. Neposredno pre isteka 12-tog časa trke, problemi stižu još jednu Peugeot posadu – ORECA #4 odlazi u boks na zamenu zadnjeg vešanja što ih je koštalo nekoliko krugova zaostatka za tri posade koje se nalaze na samom vrhu plasmana i koje nisu imale nikakvih problema – Peugeot #2 i Audi posade #9 i #8.

Image
 

Jutro donosi potpuno novu sliku. Za one gledaoce koji su prespavali noć – na Le Mansu se izdešavalo dosta toga. Ono što je bilo potpuno neočekivano oko 7 časova izjutra na prve dve pozicije su se nalazile Audi posade! Peugeot #2 koji je bio u vođstvu tokom cele noći dramatično odustaje. Franck Montagny, koji je bio za volanom usporava zbog nečega što je na prvi pogled izgledalo kao pucanje gume. Ubrzo zatim zadnji desni točak biva osvetljen vatrom iz unutrašnjeg dela automobila da bi nakon toga požar zahvatio kompletan zadnji desni deo automobila. Rezignirani Montagny zaustavlja automobil na izlasku sa Tetre Rouge krivine i bespomoćno gleda kako redari gase požar. Ubrzo zatim se čuje da je automobilu eksplodirao jedan od turbo punjača te da je vatra razultat curenja ulja na pogonsku osovinu. Kraj za još jednu Peugeot posadu. Na stazi su još dve i obe su UŽASNO brze.

Direktor Peugeot Sport odeljenja daje izjavu: "Dao sam naredbu posadi #1 da vozi najbrže moguće. Mislim da još uvek možemo da pobedimo."

I zaista, vozači za volanom Peugeot #1 su vozili sve same kvalifikacione krugove od tog trenutka na dalje. Antony Davidson, prošlogodišnji vozač Aston Martin Racing tima, sada je bio za volanom najbrže mašine na Le Mansu. Ne samo ove godine već u modernoj istoriji. Davidson vozi neverovatno brzo rizikujući mnogo, ali dobijajući još i više. Agresija bivšeg F1 test vozača je bila kobna po Corvette Racing tim, kada je Davidson sa ogromnom razlikom u brzini zatvorio putanju Emanuele Collardu u Corvette C6.R GT2 #64 usred Porše krivina što je kao epilog imalo udarac zadnjim delom korvete u zaštitnu barijeru pri velikoj brzini (vodeći GT2 automobil je kroz taj splet krivina prolazio brzinama većim od 200kmč). Ovim tempom prednost drugoplasirane posade je brzo počela da se topi i tokom 22-og časa trke posada #2 preuzima poziciju 2 u generalnom plasmanu od Audi posade #8. Zanimljivo, dok je Pežo forsirao u pokušaju da nadoknadi izgubljeno, sve Audi posade su vozile vrlo slične krugove ne odstupajući od plana, tako da je obilaženje posade #8 bilo relativno nezanimljivo i bez mnogo borbe, baš zato što je razlika u tempu bila značajna. Andre Lotterer, koji je prekomandovan iz prošlogodišnje Kolles ekipe u R15 TDI sa brojem #8 je olakšao posao napravivši grešku na Indianapolis krivini. Kasno kočenje, blokiranje točkova i rezultat je neplanirani odlazak u boks.

Image

Za volanom jedinog preostalog fabričkog Pežoa sada je bio Alex Wurz koji je očigledno imao istu naredbu – "pun gas". U vidokrugu Pežoa samo što se nije pojavio Audi #9 kada smo po drugi put videli isti problem – Wurz je malo usporio, automobil je počeo da se malo dimi da bi na kraju iz zadnjeg desnog dela automobila buknuo požar. Kraj za još jednu Pežo posadu! U Pežo boksu neverica, a direktor tima je u suzama.

Image
 

U tom trenutku Hugues de Chaunac, šef ORECA tima i vlasnik jedinog Peugeota na stazi, sa namerom da osvetla boje Peugeot-a daje svojim vozačima naredbe identične onima koje je Quesnel dao pre samo nekoliko časova. Loic Duval sada vozi brutalno brze krugove potvrdivši da ukoliko se vozačima ORECA tima dozvoli, mogu voziti podjednako brzo kao i fabrički vozači. Želja Quesnela i de Chaunaca da bar jedan 908 HDi bude na podijumu je bila dovoljna da Loic Duval bukvalno ščepa masivni twin turbo dizel prototip za "šiju" i poleti stazom u nadi da će stići Audi posadu #7. I opet ista priča. Audi vozači kao da nemaju nikog u retrovozoru voze svoju vožnju, dok jedini preostali 908 HDi prosto u brišućem letu vozi od bankine do bankine. I opet isto – blago usporenje, mala nestabilnost automobila, prvo malo dima, a onda vatra koja bukti iz zadnjeg desnog dela automobila. Još jedan turbo punjač koji nije mogao da izdrži ovaj tempo. U boksevima Peugeot/ORECA timova neverica. Sva četiri prototipa su se pokvarila! Ovog puta de Chaunac plače, a Quesnel ga teši. Za utehu, ostaje činjenica da je Loic Duval u 369. krugu postavio najbrže vreme na ovogodišnjoj trci: 3.19.074.

{youtube}Wl1ELZ-plVc?qv=hd720|640|360{/youtube}
Oreca 908 HDi otkazuje

Tragičan nastup za trkački automobil projektovan sa samo jednim ciljem – da pobedi na Le Mansu. U Audi boksu su takođe u neverici, ali iz potpuno drugog razloga. Pobeda i osvajanje sva tri pobednička stepenika! Kladioničari trljaju zadovoljno ruke, pošto ovakav razvoj situacije nije mogao da predvidi ni najveći zaljubljenik u TDI tehnologiju.

Image
 
Image

Na samom kraju trke otkazuje vodeći Aston Martin #009, što znači da titulu najbržeg benzinskog prototipa odnosi ORECA Aim posada. Druga fabrička AMR posada je tokom srednjeg dela trke imala problem sa menjačem, a taj zaostatak nisu uspeli da nadoknade sve do kraja trke, završivši trku kao šesti u generalnom plasmanu (peti u klasi).

Image
Najbrži benzinski prototip – Oreca AIM
 
 
Image
 
Image

Ovogodišnja trka je odnela danak u vidu 12 odustalih LMP1 posada! I posle kažu da je Le Mans postao sprint trka….Da bi pobedili morate završiti trku, a većina LMP1 posada to nije uspela da uradi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here