Toyota , Mazda, Denso – savez za električna vozila

0
474

Toyota pokreće partnersku kompaniju sa Mazdom i snabdevačem delovima Densom radi razvoja električnih automobila. Nova kompanija EV Common Architecture Spirit radiće na razvoju arhitekture i komponenti šireg spektra električnih automobila – od mini vozila i SUV modela do lakših kamiona.

Partnerstvo će rezultovati proizvodnjom komponenti koje će koristiti Toyota i Mazda kada budu pravili svoje električne modele. Ovaj sporazum je rezultat saradnje koja je najavljena u avgustu.

Kompanije su objavile da će obaviti i kapitalno povezivanje. Potpredsednik Toyote Šigeki Teraši izjavio je da će deljenje tehnologije dati dodatni prostor Mazdi i Toyoti i smanjiti troškove.

Japanske firme navode da su ih sve oštrije regulative o emisijama gasova primorale da se posvete razvoju električnih modela. Nova kompanija biće otvorena za učešće ostalih proizvođača i snabdevača, kako posao budе odmicao.

Nova kompanija će okupiti odabrane inženjere iz sve tri firme i imaće oko 40 zaposlenih. Sedište kompanije biće u Toyotinoj poslovnoj zgradi u Nagoji. Toyota će imati vlasnički udeo u novoj firmi od 90%, a Mazda i Denso po 5%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here