Toyota i Mazda – nova alijansa

0
433

Nakon dve godine planiranja i dogovaranja, Toyota i Mazda su 11. avgusta objavili kreiranje saveza koji obuhvata i pitanje zajedničkog kapitala.

Ovakav potez treba da ojača već postojeću partnersku pozicije koju imaju dve kompanije, uz povećanje obima pomenute saradnje. Napravljeni sporazum ima pet glavnih smernica, koje obuhvataju sve, od zajedničke proizvodnje vozila pa do uzajamnih investicija u akcije.
Zajednički „joint venture“ projekat na pravljenju novih modela se odnosi na američko tržište, gde je plan da se godišnje proizvede oko 300 000 automobila. Ovo treba da se postigne pravljenjem nove fabrike do 2021. godine, uz planiranu investiciju od 1,6 milijarde dolara i otvaranjem 4000 radnih mesta. U ovoj fabrici Mazda treba da pravi svoje nove „crossover“ modele, dok Toyota planira da tu proizvodi model Corrola za američko tržište. Drugi deo operacije podrazumeva zajednički razvoj tehnologije neophodne za automobile isključivo na električni pogon, pa postoji mogućnost da pomenuti kapaciteti budu iskorišćeni i za proizvodnju ovog tipa vozila. Tu je i udruženi rad na modernim multimedija i infotaiment sistemima, uz primarno razvoj softvera za ove potrebe, ali i V2V (vehicle-to-vehicle) tehnologije. Trebalo da bi bude povećan spisak modela koji se međusobnom „pozajmljuju“. Već sada Mazda pravi male automobile za Toyotu za potrebe američkog tržišta, dok Toyota isporučuje mala komercijalna vozila Mazad za potrebe japanskog tržišta. U budućnosti, planira se veći broj ovakvih modela. Na kraju, tu je finansijski element koji podrazumeva da će Toyota kupiti 5% Mazda akcija, dok će Mazda u toj vrednosti kupiti deo Toyota akcija.

Ovakav vid ukrupnjavanja je očigledno postao neophodan kako bi se „plivalo“ u burnom moru auto tržišta, pa je sasvim realno očekivati još neke slične poteze među velikim svetskim proizvođačima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here