F1: Meklaren okončao saradnju sa Hondom, počinje saradnja sa Renoom

0
468
NAS SPONZOR

McLaren i Honda su došli do tačke bez povrataka i saradnja je, reklo bi se i konačno, raskinuta. Od 2018. godine će u McLaren bolidima biti Renoovi motori, dok honda svoj život treba da nastavi kroz Toro Roso ekipu.

Strpljenju je došao kraj, pa se tako saradnja između McLarena i Honde ove godine završava. Loše performanse, konstantni problemi sa maksimalnom brzinom, ali možda i največi razlog koji je doveo do raskida saradnje je to pomanjkanje pouzdanosti koje je Honda imala od povratka u F1 svet. 2015. godine su mnogi sa oduševjenjem dočekali vest da se Honda vraća u svet F1 kao proizvođač agregata, a pogotovu kada se uzme u obzir da će biti viđeni u McLaren bolidima, bolidima sa kojima imaju izuzetno uspešnu istoriju u F1. Vrhunac nezadovoljstva su i brojne optužbe na račun Honde od strane Fernanda Alonsa, koji je tražio drugu ekipu, a negde je viđen za fabričku ekipu Renoa. Međutim, kako smo nedavno i pisali, Sainz Jr. je potpisao ugovor sa Renoom, pa tako Alonso ostaje zarobljen u McLarenu. Odmah potom se gotovo i znalo da će se sa McLarenom nešto i desiti, a epilog je raskid saradnje sa Hondom. Danas je postalo sigurno da su McLaren i Reno dogovorili  saradnju na tri godine. Ovo je ujedno i godina kada prestaje da važi aktuelni pravilnik pa će se od 2021. primenjivati drugi pravilnik koji će se razrađivati u godinama ispred nas. Potvrđeno je i da će McLaren dobijati agregat koji je u fabričkom bolidu Renoa, a taj agregat će biti i u Red Bulovom bolidu. Prebacivanje na Reno omogućuje Alonsu da potpiše produžetak ugovora sa McLarenom, a ujedno je i potvrda da će Honda preći u bolid Toro Rosa, kako bi ostavila svoju F1 kampanju, a Toro Roso ovim tranferom dobija priličnu svotu novca i nadu da će Honda uraditi bolji posao u godinama koje slede.

Ovo će biti prvi put da sarađuju McLaren i Reno, a McLarenu je ovo deveti po redu agregat. Pre Renoa su bili zastupljeni BRM, Serensima, Ford, Porše, Lambordžini (samo testovi), Pežo, Mercedes i naravno Honda.

Prethodni tekstFrankfurt: 2018 Renault Megane RS
Sledeći tekstFrankfurt: Mercedes-AMG Project One

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here