F1: McLaren, Honda, Renault, Sainz – klupko se razmotava

0
222

Razvod između ekipe Mclaren i Honde je tema aktuelna gotovo još od početka sezone, ali priča konačno dolazi do svog kraja. Honda već tri sezone ne uspeva da napravi iole konkurentno pogonsko rešenje, pa je svima u McLaren-u počelo da kipi pod kapom. Alonso je tu uvek bio prvi da izrazi svoj nezadovoljstvo, a od početka godine su tu pridružili i čelnici ove ekipe. Ideja je bila da se Honda „svojevoljno“ povuče, kako bi McLaren ostao bez motora, što bi aktiviralo klauzulu u FIA pravilima koja „primorava“ jednog od aktuelnih proizvođača da obezbede motore za ekipu koja ostane bez istih ne svojom voljom. Problem sa ovom idejom je da za to postoji određeni datum (koji je odavno prošao), ali i to da Honda ne želi da odustane od F1 projekta. Kada je pre četiri godine Ron Dennis ponovo oživeo legendarno McLaren-Honda partnerstvo (sa željom da za ekipu obezbedi „fabričke“ motore uz priču da se ne može osvojiti šampionat kao „običan korisnik“ motora), izgledalo je primamljivo za sve, pa su tu uključio i Alonso. Ali se od tada mnogo promenilo ili se nije promenilo. Ron Dennis je izbačen iz svoje ekipe, Honda ne može da napravi motor, sponzora nema, a Alonso se buni i talasa. Tako je Alonso dao ultimatum „ili ja ili Honda“, pa ekipa McLaren i po ovom pitanju mora da prelomi šta će dalje.

Kao je Red Bull bio u istoj situaciji, sasvim je bilo logično očekivati da Mercedes i Ferrari ne žele da (pro)daju svoje motore potencijalnom konkurentu. Vrhunac uvrede koju je McLaren dobio je Ferrari predlog o snabdevanju motora stare specifikacije, što znači da bi McLaren „vozio“ godinu dana star motor. Tako je Renault jedina opcija, ali oni ne mogu (ili ne žele) da snabdevaju više od 3 ekipe. Tada u celu priču ulazi Carols Sainz i Toro Rosso. Sainz je već nekoliko puta veoma javno izražavao nezadovoljstvo povodom ostajanja u ekipi i da želi promenu. Čak je zbog toga dobio „packu“ od Horner-a, pa se nakon toga Sainz smirio. Ipak, kako McLaren traži sva moguća rešenja, Sainz se pojavio kao „džoker“ opcija. Toro Rosso je već odbio ponudu da koristi Honda motore, tražeći istih 100 miliona funti bonusa koje dobija McLaren. U tom momentu se činilo da o svega toga nema ništa, ali se onda tu pojavio Horner sa predlogom da McLaren i Honda “podele” taj trošak. Koliko je Horner „veliki igrač“ vidi se i po činjenici da Red Bull ima pravo veta na to kome Renault ima pravo da proda svoje motore. Kako je Renault već od ranije pokazivao interesovanja za Sainza, a Red Bull nije hteo da ga pusti tek tako, našlo se sledeće rešenje i sada dolazimo do najnovijih dešavanja. Dakle, McLaren je za Renault otkupio ugovor koji ima Sainz, pa je juče Sainz potpisao novi ugovor i prešao u Renault. Renault će za uzvrat pristati da proda motore McLaren-u (što je u stvari samo plaćeno odustajanje od Red Bull veta), dok će Honda platiti oko 50 miliona funti ekipi Toro Rosso i uz to snabdevati besplatne (kakvi takve) motore. To je to, sve je rešeno, svi zadovoljni, sem Alonsa. Alonso je juče sa svog „twiter profila“ skinuo sve McLaren i Honda reference, pa je jedino preostalo pitanje šta će on uraditi.

Kada se podvuče crta, može se videti koje ovde profitirao. Pobednik cele priče je Red Bull, Renault je veoma dobro prošao, a gubitnici su McLaren i Alonso, dok je Honda tu negde na sredini. Ovim dogovorom, Honda je izbegla „izbacivanje“ iz F1 što Japancima znači. Pored toga, smanjili su svoje bonus troškove sa 100 na 50 miliona funti, a imaju opciju da se dobro pokažu i da opet budu u mogućnosti da osvoje F1 šampionat, ali kao deo Red Bull ekipe. Renault je dobio „džabe“ vozača koga je hteo, a otarasio se „zategnutog“ odnosa koji ima sa ekipom Red Bull. Naravno, Red Bull odavno traži alternativno rešenje za Renault, koji se ni ove godine nije pokazao ni mnogo pouzdanim ni dovoljno brzim motorom, a sa ovim dogovorom ima opciju. Sledeće godine će veoma lako moći da uporedi performanse koje imaju Honda i Renault motori, a ukoliko se Honda slučajno pokaže dobrim, već u toku sledeće sezone je moguća rokada između ekipa Red Bull i Toro Rosso. U tom slučaju, McLaren će završiti sa slabijim motorima od onih kojih se odrekao i još platio da ih se oslobodi. Iako Renault motori budu bolji, baš je teško očekivati da to bude dovoljno da se McLaren bori za vrh, što Alonso traži. Ukoliko to ne može sada Red Bull, teško da tu može biti neka razlika u drugoj ekipi. McLaren se našao u situaciji u kojoj nema rešenje, pa je sve ovo iznuđeno i deluje lošije, a nije imalo potrebe. Alonso ukoliko ne želi platu od 30 miliona po sezoni (koliko sada ima), je mogao slobodno da ide i traži neko drugo rešenje. McLaren pod ugovorom ima šampiona, Jenson Button, pa bi tako imao rešeno pitanje vozača za sledeću godinu. Honda bi ostala da se bori i eventualno napravi neko rešenje, ali ako se to ne desi, za McLaren do novih pravila za motore, tj 2021. nema neku realnu alternativu. Ovako su najviše izgubili, a pored toga su dali opcije i finansijsku pomoć svojim rivalima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here