Frankfurt: Mercedes-AMG Project One

0
168

Mercedes-AMG je izložio hipermodel Project One na Sajmu automobila u Frankfurtu. Automobil namenjen vožnji po javnim putevima, a ima pogon iz aktuelnog vozila Mercedes AMG Petronas Formula 1 tima.

Project One je zvanično koncept, ali najavljuje serijsku verziju koju će AMG predstaviti 2018. godine. Za pogon je iskorišten 1,6 litarski turbo V6 agregat koji zalazi u crveno pri 11000 obrtaja.

Ovaj agregat povezan je sa električnim motorom, koji pomaže da se snaga pošalje na zadnje točkove. Drugi električni motor integrisan je sa turbom, pomaže u radu kompresora i vraćanju dela energije iz izduvnih gasova. Ova kombinacija isporučuje 670KS, a dodatna snaga stiže od dva električna agregata koji pokreću prednje točkove. Ukupna snaga pogonskog sistema je 1000KS.

   

Prednji električni agregati mogu da pokreću automobil u električnom modu. Baterije su postavljene u prednjem delu radi boljeg raspoređivanja mase i takođe potiču iz F1. One omogućavaju vozaču da pređe oko 25km samo korištenjem električne energije. Menjač je osmostepeni manuelni, ali je automatizovan.

Ogibljenje je multilink na prednjem i zadnjem kraju, a ugrađeni su push-rod amortizeri koji su podesivi i omogućavaju nižu visinu automobila. Prednje felne su prečnika 19 inča napred i 20 inča nazad, a na njih su postavljeni pneumatici Michelin Pilot Sport Cup 2. Kočnice su karbon-keramičke.

Saopšteno je da Project One ubrzava od 0-200km/h za samo 6 sekundi i da mu je maksimalna brzina 350km/h.

Kabina je uređena u stilu F1, sa upravljačem koji je veoma sličan rešenju iz Mercedes AMG Petronas trkačkog vozila. Digitalna instrument tabla je maksimalno pojednostavljena. U kabini ima mesta za dve “kadice” sa podesivim leđnim delom. Sedišta su integrisana u monokok školjku.

Mercedes tvrdi da će ovaj automobil moći da se koristi svakodnevno i da će raspolagati sa dva odeljka za predmete u kabini, iza sedišta, klima uređajem, elektrifikovanim prozorima i verzijom COMAND multimedijalnog sistema.

AMG planira da napravi samo 275 primeraka, a svi su već unapred prodati. Početna cena je bila 2,27 miliona EUR, a prve isporuke očekuju se krajem 2018. godine ili tokom 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here