Početna Tekstovi Testovi automobila NK TEST: Dacia Sandero Stepway Freedom dCi 90

NK TEST: Dacia Sandero Stepway Freedom dCi 90

0
1440

Da personalizacija i posebne edicije nisu namenjene samo proizvođačima iz premijum segmenta pokazuju proizvođači koji gađaju budžetski osvešćeno tržište. Dačija je pod okriljem Renoa pa se tako i ponaša, a izbacivanje specijalnih edicija nekog modela nije novina kod ovih proizvođača. Tako na testu imamo specijalnu ediciju specijalne edicije Sandero modela. Dacia Sandero Stepway sa Freedom etiketom na sebi nam je stigao na test.

Pre svega Sandero model nam je veoma poznat jer smo imali prilike i na promociji da se upoznamo sa njim, kao i sa kompletno redizajniranom gamom iz Dačijine  ponude. Pored promocije kroz test ruke NK vozača su prošli mnogi Sandero modeli i to vrlo često u nekim specifičnim izdanjima (dizel sa visokim paketom opreme, varijanta sa automatskim EasyR menjačem, Tce agregat itd). Sada nam je na testu takvo izdanje da ne verujemo da može biti pakovanje koje je više specijalno od ovog.

Prvo, ovo nije običan Sandero, već Stepway model koji je Dačija uvela kako bi Sandero učinila primamljivijim onim kupcima koji naginju ka opšte popularnom crossover segmentu uz ogradu da u Dačijinom izdanju izmene imaju skromne razmere. Tako imamo poseban, nazovimo budžet friendly crossover, model Sandera, a da sve to bude još više posebno imamo i specijalnu ediciju, tj. specijalni paket opreme pod nazivom Freedom. Naravno pre svega toga u pitanju je redizajnirani model Sandero, tako da imamo tu dosta sitnica koje treba spomenuti kao izmenu o odnosu na prvobitni Sandero druge generacije, a onda izmene koje donosi Stepway model i na kraju šta se sve dobija (ali i gubi) sa odabirom Freedom paketa opreme.

Promene i dodaci na spoljašnosti

Stepway druge generacije je u principu doneo dosta svežine kada je dizajn u pitanju, a to je sve dodatno osveženo posle par godina proizvodnje aktuelnom restilizacijom. Restilizacija je donela malo modernih elemenata na prvobitni dizajn koji je primenjen kod druge generacije.

Naravno, kec u rukavu na koji dizajneri računaju kada je redizajn u pitanju su svetlosne grupe i plastični elementi na karoseriji. Jednom rečju, elementi koji ne zahtevaju previše ulaganja (ovo baš i nije bila jedna rač, ali razumemo se). Najuočljivija promena je uvođenje LED dnevnih svetala što je za svaku pohvalu, jer pojedini renomirani proizvođači čak i nemaju ovu opciju. Posebno naglašavamo da nekako tek sa Stepway „stajlingom“ ove izmene dolaze do punog izražaja. LED dnevna svetla koja su sačinjena od četiri LED diode inkorporirane u prednju svetlosnu grupu deluju veoma lepo na vizuelno mišićavijoj karoseriji kakava se dobija sa Stepway-om.

Ovo je pre svega izraženo zbog par elemenata na koriseriji koji su kod Stepway-a izrađeni od plastike koja je tu da imitira odbojne ploče terenskih vozila. Pre svega tu je donji deo prednjeg branika koji je za Sandero specifičan, a u drugoj generaciji je još masivniji. Tu su i maske oko prednjih svetala za maglu (u standardnoj verziji  su izvedni kao imitacija hroma), a poslednja izmena na prednjem delu su detalji na masci hladnjaka koji imaju završnu obradu imitacije hroma.

Gledajući sa bočne strane Sandero Stepway Freedom deluje možda i najdopadljivije, a okrakraterisali smo ga u više navrata tokom testa kao pravi mali Duster. Mišićavi lukovi od plastike oko točkova koji su montirani na simpatične aluminijumske felne sive boje, povećan klirens (sa 132mm kod standardnog modela na 173mm kod Stepway-a), krovni nosači u dve boje…sve ovo ostavlja utisak pravog crossover automobila i odmah postaje jasno da ćete moći sebi da priuštite par minuta dužeg spavanja kada dođe zima jer nećete morati da čistite sneg kako bi se isparkirali, dovoljna će biti metlica za skidanje snega sa stakla.

Prethodna i aktuelna generacija Stepway modela

Spolja gledano, aluminijumske felne su karakteristika Freedom specijlne edicije, sve ostalo navedeno se dobija sa Stepway modelom, nešto u baznom paketu, a nešto u drugom po redu, Prestige, paketu opreme. Ono što je još karakteristika Freedom paketa su dve specijalne boje koje su pripremljene samo za ovaj paket opreme. Boje se u svakom slučaju doplaćuju 400 EUR, a nose naziv Ocre Narandžasta i Island Siva. Test primerak je bio u sivoj varijanti i u principu lepo izgleda, kao malo borbeno vozilo, ali Freedom paket je inicijalno predstavljen u pomenutoj narandžastoj boji pa ukoliko se već odlučujete za ovaj paket definitivno bi trebalo odabrati i ovu opciju jer automobil u toj boji izgleda zaista drugačije i sigurno će izazvati dosta pažnje na ulici.

Zadnja strana automobila takođe donosi izmene na svetlosnoj grupi, a pozadi je to možda još efektnije urađeno nego napred. Sam oblik svetla se nije menjao, što je i za očekivati, nego je unutrašnja konfiguracija promenjena i sada svetlosna grupa deluje dosta skuplje i za ovo dizajneri imaju svaku pohvalu. I na zadnjem delu je prisutan ukrasni element od sive plastike na braniku, kao i hromirani završetak izduvnog sistema, a i gledajući sa zadnje strane se evidentno vidi taj povećani klirens od nešto više od 17cm pa i tu postaje jasna ona opaska za čišćenje snega u zimiskim mesecima, ali nam pada na pamet još jedna…ivičnjaci? koji ivičnjaci?

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here