Dacia u Šibeniku

0
1078

Dacia je Šibeniku predstavila „fazu 2“ modela Sandero i Logan, pa je ovaj grad i bila druga destinacija za novinarsku ekipu.

Nakon jednog dana provedenog u Zadru (promocija Scenic modela), pomenuta ekipa je krenula putem Šibenika, gde nas je očekivala zvanična konferencija za novinare povodom Dacia noviteta.

ZadarPh 129

Kompletna promocija je organizovana za region, pa i malo šire, tako da su su u Šibeniku bili prisutni i novinari iz nekih afričkih zemalja. Prostije bi se moglo reći da su bili prisutni svi na čijim tržištima se prodaju Dacia automobili. Promocija je trajala tri nedelje, pa je po jedan dan bio rezervisan za određenu grupu novinara. Mi smo bili iskombinovani sa kolegama iz Bugarske i Makedonije, ali nas nije bilo previše pa smo automobil delili sa samo jednim kolegom što nam je omogućilo da lako obavimo planirane test vožnje.

ZadarPh 134

Raspored dešavanja ili popularno rečeno „akcioni plan“ je bio standardan, bar za našu ekipu koju ima tu čast da stalno bude pozvana na slične Renault/Dacia događaje. Dakle, uveče je bila zvanična konferencija na kojoj su predstavljeni „faza 2“ noviteti, a nakon toga je bila večera na kojoj smo mogli da razgovaramo sa zvaničnim Dacia predstavnicima za region.

DaciaSibenikA2 40

Tako je interesantna informacija da je Dacia zaključno sa oktobrom prodala ukupno 477.900 automobila na svim tržištima koje pokriva, što je rast od sasvim pristojnih 6 procenata. Naravno, novi elementi koja donosi restilizacija ili „faza 2“ treba malo da osveže kompletnu ponudi i učine postojeće modele još zanimljivijim. Tako Sandero i Logan (sa svojim varijantama, Stepway i Logan MCV) imaju redizajnirani izgled spolja i iznutra, a isto važi i za Dokker i Lodgy modele. Pored toga, Dacia sada nudi potpuno novi SCe 75 benzinski motor, sa tri cilindra i 999ccm zapremine, koji nudi malo više snage nego stari 1,2 motor koji zamenjuje. Pored toga, SCe 75 spušta potrošnju goriva i CO2 emisije za 10 procenata, a pri tome treba da doprinese i ukupno manjoj ceni. Takođe, po prvi put model Duster dobija EDC automatski menjač pa je u ovo zanimljiv dodatak u ponudi.

ZadarPh 156

Prvi automobil koji smo odabrali za test vožnju je bio Sandero Stepway, jer od svih modela izgleda najatraktivnije, a i većina Dacia kupaca je do sada pokazala veće interesovanje za ovaj model. Kada su promene na eksterijeru u pitanju, prva stvar koje sa lako primećuje je prisustvo LED dnevnih svetala, kao i novi dizajn prednje maske (preuzet sa Duster-a).

DaciaSibenikA2 100

Takođe, zadnja svetlosna grupa je isto promenjena, što ukupno ostavlja moderniji utisak. Sa par novih modela točkova, Sandero Stepway izgleda sasvim moderno. Unapređenja jesu relativno mala, ali doprinose boljem izgledu.

DaciaSibenikA2 93

Modifikacije na unutrašnjosti svih modela su brojne, mada ih ne bi okarakterisali kao radikalne. Novi detalji se malo teže primećuju, ali se nakon toga može videti da su na primer okviri otvora za ventilacije malo drugačiji, materijali kod nekih elemenata za nijansu bolji i tako dalje. Ipak, najveća promena se odnosi na novi dizajn upravljača, koji sada prati moderne trendove kada je u pitanju oblik.

Dacia Sandero Stepway BROSSARD Yannick 10

Ono što nam još uvek malo smeta je očigledno malo teže za promeniti, odnosi se prvenstveno na raspored određenih tastera i funkcija. Na primer, kontrola podizača prednjih prozora se nalazi na očekivanom mestu (rukohvat na tapacirungu vrata), ali se tasteri za zadnja stakla nalaze na centralnoj konzoli, pored komandi za tempomat/limitator brzine. Naslon za ruku između sedišta jeste koristan, ali bi mogao biti još malo bolje izveden. Instrument tabla je ista kao i ranije, ali na klasično rešenje ne može imati zamerku. I dalje nam je čudno što je ona identična za benzinske i dizel modele.

DaciaSibenikA2 84

Što se vožnje tiče, nema nekih novih elemenata, jer po tom pitanju „faza 2“ ne donosi unapoređenja. Sve Dacia modele smo u redakciji vozili, pa je ovoga puta ostao izbor onoga što autor nije vozio ili je bilo malo kilometara za volanom tok modela kako bi se utvrdila iskustva i bolje formiralo mišljenje.

DaciaSibenikA3 21

Stepway model je prvi odabran za vožnju baš zbog tog razloga. Organizator je za potrebe testa spremio više različitih test ruta, a zahvaljujući odličnim putevima u Hrvatskoj, moglo se baš uživati u vožnji.

DaciaSibenikA3 26

Način na koji se dobija veći klirens zna da se negativno odrazi na perforamnse pri malo agresivnjojoj vožnji, pa u tim situacijama se primećuje da se Stepway nešto više ljulja i pliva u odnosu na Sandero. Naravno, ništa dramatično ali je ipak prisutno pa zbog toga to i pominjemo.

DaciaSibenikA3 27

Ipak, Stepway sa malo većim klirensom je veoma pogodan za naše puteve, ali to na ovako dobrim putevima i nije baš neophodno, tako da je veći klirens kod nas stvar neophodnosti, a ne stvar slobodnog izbora. Motor je ovde bio dobro poznati TCe 90, koji smo već ranije testirali u Sandero karoseriji, pa po ovom pitanju nije bilo novih momenata.

DaciaSibenikA3 44

Kako je vremenski okvir za testiranje bio kratak, drugi automobil koji je bio isproban je bio Logan MCV. Logan MCV sa ogromnim gepekom nikako ne izgleda kao automobil koji može biti zabavan za vožnju, ali je to tako bilo.

DaciaSibenikA3 31

Ispod haube se nalazi dCi 90 motor, koji iako sa istom deklarisanom snagom nudi malo više od TCe 90. Zahvaljući opet odličnim putevima, koji u nekim momentima liče na reli deonicu, videlo da Logan MCV može pružiti i malo zabave. MCV je ostavio bolji utisak od Stepway-a, što nismo očekivali. Jedino je podupravljanje nešto više izraženo, ali je to može iskontrolisati.

DaciaSibenikA3 51

Naravno, ovakvi uslovi nisu previše realni kada je su u pitanju naši putevi i potencijalni kupci, pa će glavna primena Logana MCV modela biti kao alat – zahvaljujući ogromnom gepeku.

DaciaSibenikA3 77

„Dacia stil“ se nekoliko puta pominjao na promociji, pa su možda neko i zapitao šta to znači. U stvari, odgovor je prost – najbolja moguća rešenja po što nižoj ceni. Iako je ovaj kompromis veoma teško ostvariv, Dacia očigledno to uspeva da realizuje, što pokazuju i rezultati prodaje. Pored toga, Dacia gotovo sva „faza 2“ unapređenja nudi po istoj ceni kao i ranije, tako da na primer, Sandero sa novim SCe 75 motorom košta 7990 evra. Za TCe 90 postoji i opcija fabričko ugrađenog LPG sistema, što cenu podiže za samo 1000 evra više od početne. Logan MCV koji smo vozili, zbog dizel motora ima nešto veću cenu, dakle 12490 evra, ali na cenu utiče i Laureat paket opreme, odnosno najbolja oprema na raspolaganju za Dacia modele na našem tržištu.

ZadarPh 190

Za ljude koji imaju mnogo više razuma nego novca, Dacia ponuda je tu i dalje izbor kome je teško parirati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here