Hyundai predstavio i30 N

0
176

Hyundai je predstavio prvi serijski model svog N odelenja. Reč je o i30 N, performantnoj verziji poznatog hečbeka sa dvolitarskim turbo benzinskim motorom, kojom se ovaj proizvođač uključuje u tržišni segment žestokih hečbek modela.

U standardnoj varijanti sa verzijom četvorocilindričnog turbo motora od 250KS i 353Nm, i30 N ubrzava od 0-100km/h za 6,4 sekundi, a sa Performance paketom za 6,1 sekundu, što je omogućeno pojačavanjem motora na 275KS. Obe varijante imaju maksimalnu brzinu od 250km/h. Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Standardne felne imaju prečnik od 18 inča, a na njih su postavljeni Michelin pneumatici, ali Hyundai nudi i set 19-inčnih pneumatika sa Pirelli P Zero pneumaticima. U odnosu na standardni hečbek, i30 N ima prerađeno ogibljenje, elektronski servo i kontrolu stabilnosti i trakcije podešene za sportske karakteristike.

   

Inženjeri su dodali i elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja (samo u Performance paketu) i poboljšali čvrstoću karoserije ugradnjom poprečne šipke u zadnjem kraju. Vozač na raspolagnju ima pet modova vožnje: Eco, Normal, Sport, N i N sa individualnim podešavanjima, a tu je i kontrola brzog starta. Performance paket, pored više snage i elektronskog diferencijala, donosi i veće kočnice i varijabilni izduvni sistem.

Standardna kabina i30 u N verziji je pojačana sportskim elementima poput sportskog upravljača sa dodatnim tasterima, novom ručicom menjača i sportskim sedištima. Kontrastni plavi šavovi nalaze se svuda po kabini. Integracija Apple i Android uređaja je deo standardnog paketa u kombinaciji sa ekranom dijagonale pet inča, dok je veći ekran od osam inča na listi dodatne opreme.

Bezbednosni paket je preuzet iz regularnog automobila, što podrazumeva autonomno kočenje u vanrednim situacijama, držanje saobraćajne trake i sistem koji prati budnost vozača.

Inženjerski tim koji je razvio i30 N predvodio je biši šef BMW M odelenja Albert Birman (Albert Biermann). On je izjavio je da primarni cilj tokom razvoja automobila bilo kvalitetno upravljanje i da automobil bude zabavan u vožnji, a ne da se jure velike brojke kada je reč o performansama.

Hyundai i30 N će biti prikazan javnosti premijerno na sajmu automobila u Frankfurtu u septembu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here