Audi A8 – četvrta generacija

0
159

Audi je predstavio čevrtu generaciju luksuzne limuzine A8 uoči početka prodaje u oktobru. Automobil je kompletno prerađen s ciljem da ostane ozbiljan konkurent BMW Seriji 7, Mercedesu S klase i Lexusu LS.

Novi A8 koristi Audijevu MLB platformu i ima isti električni sistem koji radi na 48V iz SQ7. U ponudi će biti i novi hibridni pogon koji omogćava vožnju samo na električnu energiju u dužini od 50km, a od tehnoloških zanimljivosti tu je i sistem aktivnog ogibljenja koji skenira put. Audi tvrdi da je novi A8 prvi svetski autombil razvijen oko ideje “visoko automatizovane vožnje”.

Na listi dodatne opreme je Traffic Jam Pilot sistem, kao jedan od 41 sistema koji pomažu vozaču. Ova tehnologija preuzima komande nad vozilom u sporom saobraćaju do brzne od 50km/h na putevima gde su suprotne trake fizički razdvojene. Sistem se oslanja na kamere, radare, ultrazvučne senzore i laserski skener.

Ova tehnologija reguliše kretanje, ubrzavanje, kočenje i upravljanje automobilom. Zbog nepostojanja zakonske regulative za autnomnu vožnju na većini tržišta, Audi je odlučio da postepeno u svoje modele uvodi elemente samostalne vožnje.

    

Novi A8 moći će da se kupi u varijantama sa dva različita međuosovinska razmaka, a oba su duža za po 6mm nego do sada i iznose 2998mm i 3128mm. Ukupna dužina automobila je 5172mm, širina je 1945mm, a visna 1473mm. Varijanta A8L dugačka je 5302mm, a visina je povećana na 1488mm.

Karoserija nove luksuzne limuzine napravljena je od više različitih materijala. Aluminijum čini 58 odsto strukture, ali ima i čelika, magnezijuma i karbona, koji je upotrebljen u zadnjem delu.

Centralna konzola je modernistički čista, sa redizajniranim multifunkcionalnim upravljačem i komandama na dodir čiji je dizajn inspirisan rešenjem iz koncepta Prologue. Nova sedišta su lakša za 4kg nego do sada. Izvrešen je redizajn grafike instrumenata na dva ekrana visoke rezolucije. Jedan je sa dijagonalom od 10,1 inča, a drugi, zaobljeni ima dijagonalu od 8,6 inča. Druga generacije MIB multimedijalnog sistema koristi procesor Nvidije sa četiri jezgra i 50 puta je brži od jedinice prve generacije.

Novi Audi A8 će na početku prodaje biti ponuđen sa dva V6 turbo motora. Jedan je trolitarska benzinska jedinca od 340KS sa oznakom 3.0 TFSI, dok dizelski 3.0 TDI donosi 270KS.Oba agregata su povezana sa osmostepnim automatskim menjačem i quattro pogonom, koji se opciono može dobiti i sa sportskim diferencijalom.

Početkom sledeće godine, ponuda će biti pojačana modelom 4.0 TDI od 435KS. Top ponuda će biti šestolitarski benzinski W12 motor, prerađena verzija Volkswagenovog turbo W12 akregata, koji je manji za 300cc od prethodnika, ali isporučuje 85KS više, odnosno 593KS. U planu je e-tron varijanta koja će kombinovati trolitarski turbo V6 benzinac i električni sistem, ukupne snage oko 450KS.

Prednje ogibljenje je sa dvostrukom viljuškom napred i multilinkom u pet tačaka nazad. Vazdušne opruge su deo standardne opreme i omogućavaju biranje četiri vrednosti klirensa. A8 se može dobiti i sa pomenutim aktivnim ogibljenjem, koje skenira put 18 puta u sekundi i podešava parametre opruga i amortizera za svaki pojedinačni točak. Agilnosti i dinamičnosti vozila doprinosi i tehnologija upravljanja sa sva četiri točka.

Vozaču pomažu i sistemi Remote Parking Pilot i Remote Garage Pilot, koji mogu da se aktiviraju izvan automobila putem pametnog telefona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here