Aston Martin prikazao hipermodel Valkyrie

0
139

Aston Martin je objavio slike hipermodela Valkyrie u formi blizu proizvodne verzije. Reč je o automobilu koji Aston razvija u saradnji sa Red Bullom F1 timom.

Dizajn automobila je sepktakularan, sa brojnim perajima, otvorima i tunelima za vazduh koji diktiraju aerodinamičku formu. Prema Aston Martinu, rad na dizajnu je 95% završen, a preostale elemente kreiraće Edrijan Njui (Adrian Newey), glavni stručnjak za aerodinamiku u Red Bull F1 ekipi.

Kompletan dizajn podređen je cilju da se postigne što veća vertikalna sila koja pritiska automobil. Čak su i felne neobične po ravnim površinama, koje smanjuju turbulencije vazduha.

Kabina je u obliku kapljice vode, a sa obe strane njenog poda protežu se veliki Venturi tuneli. Taj element najviše doprinosi kreiranju pomenute vertikalne sile, što omogućava da gornji deo karoserije bude oslobođen od dodatnih aerodinamičkih elemenata. To doprinosi čistoći dizajna.

Zadnjim krajem dominiraju dvostruke cevi izduvnog sistema, a Venturi tuneli postaju još zaobljeniji. Motiv zaobljenosti prenesen je i na veliko zadnje krilo. Na karoseriju su pričvršćena LED svetla, za koje u Astonu kažu da se neće menjati u serijskoj verziji.

U Valkyrie će biti ugrađen 6,5 litarski V12 benzinski motor koji će se kombinovati sa KERS tehnologijom u hibridom sistemu. Prema najavama, sam banzinski motor će proizvoditi oko 1000KS, što će ga učiniti najjačim atmosferskim agregatom u bilo kom serijskom automobilu. Dodatni električni motor trebalo bi da proizvodi još 130KS. Oba agregata prenosiće snagu samo na zadnje točkove preko sedmostepenog menjača o kojem još nema detalja.

Aston Martin je uložio veliki trud u smanjenje težine automobila, pa je iz tih razloga amblem proizvođača “debeo” samo 70 mikrona, a taj aluminijumski element je lakši za 99,4 odsto od regularnog amblema koji se koristi na automobilima ove marke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here