Predstavljen Volkswagen Polo MK6

0
863

Volkswagen je predstavio šestu generaciju Pola, koji je veći i opremljeniji nego ikada do sada. Zreliji dizajn, povećanje dimenzija i serija novih motora biće glavni aduti ovog automobila kada prodaja krene kasnije ove godine.

Nova generacija koristi Volkswagenovu platformu za manje modela MQB A0, koja je upotrebljena i za novu Seat Ibizu i buduće generacije Audija A1 i Škode Fabije.

Polo je sada dugačak 4053mm i tek neznatno kraći od Golfa četvrte generacije s kraja devedesetih. Novi supermini je širi za 69mm i ima povećan međuosovinski razmak za 94 u odnosu na sadašnju verziju.  Automobil je širok 1751mm i visok 1446mm. Kapacitet prtljažnika povećan je sa 280 na čak 351 litar. Polo će se sada prodavati samo u varijanti sa pet vrata.

Šef dizajna u Volkswagenu Klaus Bišof (Klaus Bischoff) kaže da novi Polo ima ekspresivniji dizajn i da je kompaktniji, sportskiji, čistih linija i jedinstven unutar ove marke. LED svetla u C obliku su standardna u svim varijantama, a zadnji kraj je četvrtastiji nego do sada. R-Line model ima naglašenije usisnike vazduha, zadnji difuzor i krovni spojler. Povećan je broj opcija za karoseriju i dizajna felni.

  

U kabini ima više prostora nego do sada, a Volkswagen ukazuje na povećan kvalitet i stepen tehnološke opremljenosti. Kabina je uređena u skladu sa tendencijama digitalnog sveta, pa centralnom konzolom dominira ekran novog multimedijalnog sistema dijagonale od 6,5 do 8 inča. Novost je Active Info ekran, unapređena verzija iste stvari iz osveženog Golfa sedme generacije. Kontrole na upravljaču takođe su redizajnirane.

Ambijentalno osvetljenje i brojne mekane površine u kabini su znak visokog kvaliteta. Postoji 13 boja za centralnu konzolu i 11 opcija za ostale površine.

Osnovni model u Nemačkoj startuje po ceni od 12.975 EUR i dolazi sa felnama od 14 inča, sistemom automatskog kočenja u gradskoj vožnji sa detekcijom pešaka i tehnologijom koja nadgleda saobraćaj ispred vozila. U najvišem paketu opreme Polo ima adaptivni tempomat, kompletna LED svetla, adaptivne amortizere, panoramski krov i tehnologiju pokrivanja slepih tačaka.

Ponudu motora čine jednolitarski benzinac od 65KS, dvo jednoilitarska benzinska motora sa turbom u verzijama od 95KS i 115KS i 1,5 litarski turbo motor od 150KS sa sistemom deaktiviranja neopterećenih cilindara. Od dizelskih agregata u ponudi je TDI od 1,6 litara koji proizvodi 80KS ili 95KS. Volkswagen je obajvio i podatke o varijanti Polo GTI, koja je dobila TSI benzinski motor od dva litra i 200KS.

Petostepeni i šestostepeni manuelni menjači i semdostepeni DSG automatik dostupni su u zavisnosti od motora. Sve verzije novog Pola dolaze sa stop-start sistemom i tehnologijom rekuperacije energije kočenja kao delom standardne opreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here