Le Mans: Peugeot konačno!

0
4635
Image

Peugeot Sport odeljenje je posle 16 godina pauze zabeležilo novu pobedu na 24 časa Le Mansa! Tokom protekla dva dana na stazi Le Sarthe su dominirali francuski prototipovi, ne dajući niti najmanju šansu unapred favorizovanoj Audi postavi.

 

 

Nakon Audijevog prošlogodišnjeg šamara u lice Peugeota, i to ne jednom već tri puta (24č Le Mansa, 10č Petit Le Mansa i LMS šampionat) došlo je do velikih trzavica unutar Peugeot Sport odeljenja. Na kraju 2008. godine, direktor Peugeot Sport odeljenja, Bruno Famin, je smenjen i postavljen za tehničkog direktora, dok je Olivier Quesnel postavljen za šefa Peugeot i Citroen sportskih odeljenja.

Image 

Sportski program Peugeota je redukovan, ali je taj tim došao na 12 časova Sebringa, kako bi ukrstio koplja sa potpuno novim Audijem R15 TDI. Ukrštanje kopalja nije dobro prošlo po Peugeot, koji je izgubio i ovu trku. Istovremeno, Peugeot je uspostavio kontakt sa Acura timovima iz ALMS odakle su na pozajmicu došli David Brabham i Simon Pagenaud, dok su angažman izgubili Jacques Villneuve i Ricardo Zonta. 

Pojačanje vozačke postave i intezivni test program su imali zvanični test na 1000km Spa Francorchampsa, drugoj trci LMS sezone, gde je Peugeot prilično lako stigao do pobede. Naredni korak je bio 24 časa Le Mansa 2009. 

Image 

Tokom proteklih nedelju dana Peugeot i Audi su bili prilično izjednačeni, sa time da je Audi bar tokom pola kvalifikacija držao najbolje vreme, koje je Stephane Sarazzin tek u samom finišu kvalifikacija nadmašio. U P2 klasi najbrži na kvalifikacijama bili su vozači Team Essex-a, ispred Team Navi Goh posade. Obe posade su vozile Porsche RS Spydere, koji su i prošle godine bili dominantni. Ove godine i pored dosta modernijih Lola karoserija, unapređenih Judd i Mazda motora, Porschei su i dalje bili referentna vrednost. U GT1 klasi, očekivano, najbolje posade Corvette Racinga. Za GT2 klasu dolazi do blagog iznenađenja, s obzirom da su dva najbrža vremena na kvalifikacijama postavile Porsche posade, ispred brojnih Ferrari timova.

Image

 

Trka je počela, kao i uvek, u 15 časova uz ceremonijalno mahanje zastavom, koju je za ovu priliku držao Luca di Montezemolo. Pogledajte video sa intervjuima pre početka trke i sam početak trke.

{youtube}mLG4mFY4Wrk{/youtube}

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here